dinsdag 1 juli 2008


SLANGENKRUID # 2


Op 23 juni al vond ik Slangenkruid in het wild op het spoordijkje en toonde de foto ervan in een beicht van 26 juni.

Dit zijn nog enkele exemplaren, door iemand zelf in diens voortuintje geplant op het Sint Luciaplein.

Deze foto is ook een overgebleven foto van afgelopen 11 juni.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik wil geen spelbreker zijn maar je hebt je vergist met Bernagie.... ook een prachtig bloemetje trouwens.

Groet JL

Anoniem zei

Hoi JL,

Dat is geen kwestie van spelbrekerij. Een determinatie is simpelweg GOED of FOUT en je hebt gelijk. Het is inderdaad Bernagie en die had ik nooit eerder in het echt gezien. Alleen plaatjes van gezien in boeken uit de jaren '70 over geneeskrachtige kruiden.

Wat betreft de vergissing met Slangenkruid twijfel ik al maar ik spreek tegenwoordig wel vaker twijfels uit op de blog en wil er geen gewoonte van maken maar inderdaad had ik twijfels over de bloemen van Slangenkruid en die van Bernagie lijken er toch behoorlijk op maar nu ik weer foto's zie van beide planten zie ik dat het verschil zit in de hangende bloemen van de Bernagie.

De verwantschap zit em in de familie der Ruwbladigen (Boraginaceae) en de Bernagie heet Borago Officinalis. Officinalis is een aanduiding dat de plant geneeskrachtig is. De plant is geen autochtone plant maar van origine afkomstige uit Zuid Europa en als gekweekte sierplant en kruid ook verwilderd in Europa.

In Zuid Europa wordt ie gebruikt in salades en heeft een komkommer-achtige smaak, waaraan ie ook de naam Komkommerkruid dankt.De bloemen worden ook wel gebruikt om azijn blauw te kleuren.

Ook Gevlekt Longkruid heeft soortgelijke bloemen en behoort tot de Ruwbladigen familie.

Anoniem zei

Dat tuintje waar ik die Bernagie zag staan is eigenlijk amper een tuintje te noemen, het is slechts een stukje grond van verwijderde tegels in het trottoir van de nieuwbouw op het Sint Luciaplein. Blijkbaar van iemand die leuke inheems kruiden heeft geplant, ook de Papavers met de grote Slaapbol zaaddozen had ik daar een poosje geleden gefotografeerd en er staan nog enkele plantjes die ik wel eens gezien heb maar waar ik niet van weet wat het is. Ik heb al meerdere keren bij die persoon aangebeld, overdag en 's-avonds maar steeds zonder succes. Ik ga denk ik maar een briefje in de brievenbus stoppen om contact met die persoon te zoeken.