vrijdag 27 juni 2008


TORMENTIL ?


Ook alweer in het Westerpark en voor het eerst dat ik em in het echt zie, althans als het waar is wat men mij vertelde, namelijk dat dit Tormentil is.

Na de vergisssing met de Kruipganzerik twijfel ik ook aan deze want Tormentil moet ook 4 bloemblaadjes hebben en geen 5. En op deze foto is het aantal niet echt goed te zien. Het bloemetje is in het echt ongeveer 1 centimeter groot.

Ook zijn de bladeren niet te zien op de foto, want het bloemstengeltje steekt tussen een hoop andere planten uit en de bladeren zitten daaronder verborgen. In het vervolg toch maar eens scherper / scherpzinniger kijken en opletten.

Tormentil = Potentilla Erecta.
Uit de familie der Roosachtigen.


Laatst zag ik op tv in een natuurdocumentaire een boswachter vertellen over die Latijnse naam en dat dat haast klinkt alsof ie potentie verhogend zou zijn.

In de andere Latijns-wetenschappelijke naam Potentilla Tormentilla is de soortnaam afgeleid van het Latijnse "tormentum" wat kwelling of marteling betekent. Misschien hangt dat samen met het feit dat de wortel vroeger in gebruik was als pijnstiller.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi A,

Zover ik weet heeft de Tormentil 4 of 5 bloemblaadjes.

groet JL

Anoniem zei

An sich kopt dat wel maar 5 bloemblaadjes komt zeer zelden voor, het zijn er vrijwel altijd 4 en ik baseer me op meerdere verschillende bronnen en die heb ik laatst al eens genoemd in een bericht of eigen reactie, maar ik zal de bronnen waarop ik me vaak baseer eens met naam en toenaam duidelijk maken bij mijn PROFIEL van mijn blog.

Anoniem zei

Ik zal binnenkort een artikel recensie achtig schrijven over de boeken die ik raadplaag. Dat zijn er tot nu toe 4 en ook nogs eens twee gespecialiseerder websites die samenwerken met universiteiten. Ik had onlangs nog 2 boeken besteld die vandaag zijn binnengekomen en er zijn er nog 3 in bestelling. Dus als ik ze allemaal heb zal ik ze allemaal omschrijven en ook die 2 websites.
Veel boeken zijn niet geheel compleet of spreken mekaar ook tegen. Dus ga ik ook maar de Heukels kopen omdat die de wetenschappelijke norm is, hoewel er een hekel aan heb.

Anoniem zei

En nogmaals wat betreft het aantal bloemblaadjes van de Tormentil ook de laatste alinea van een reactie van AnneTanne op het bericht over de Kruizganzerik.