zondag 29 juli 2007


HETZE TEGEN INHEEMSE PLANT

De laatste tijd is er in kranten enzo veel te doen over het inheemse Sint Jacobskruiskruid. Het blijkt n.l. behoorlijk giftig en dat wist ik ook niet. De plant rukt massaal op, dat was me in bermen en graslandjes hier in de stad ook al opgevallen. Als ie gegeten wordt door bijv. paarden en pony's kan ie dodelijk zijn, er zijn al veel gevallen bekend. Het begint zelfs al een politieke kwestie te worden, divers politieke partijen willen em bestrijden (tot "gif" spuiten toe). Op een van de vele websites hierover las ik dat de plant tot 14 jaar geleden zeldzaam was in Nederland. Complete bullshit want ik ken em al 35 jaar en zeer zeker niet als zeldzame plant. Veel leken verwarren de plant met Boerenwormkruid (ook licht giftig trouwens, werd vroeger gebruikt als worm-afdrijf-middel, vandaar ook de naam) maar dat vind ik nogal vreemd, want Boerenwormkruid heeft geen lintbloemen (zeer opvallend vind ik altijd) en Sint Jacobskruiskruid wel.

Tja, wat nu ? Wat is mijn mening hierover ? Bestrijden of niet ? Ook is er al jarenlang een agressieve campagne bezig door gemeentelijke plantsoenendiensten tegen de Reuzebereklauw, die prikt, maar die plant is niet inheems, maar intussen wel verwilderd.
Met een inheemse plant die al millennia lang in ons land groeit vind ik iets anders. Intussen vind iedereen de natuur geweldig zolang het maar lief en schattig is, zoals lieveheersbeestjes, jonge konijntjes enzo, maar oh wee als het in menselijk nadeel is (dus ook dat van onze huisdieren), dus als de pony of het paardje van onze puberdochter in gevaar is dan gaan we gewoon weer smerige chemische stoffen sproeien.
Klinkt allemaal nogal arrogant en betweterig en idd. en wie ben ik ? Ik zou zeggen: trek de planten uit de grond of maai het weiland daar waar de dieren grazen, maar laat de plant verder met rust, want het is best een fraaie plant.

Veel websites berichten er over, Google zelf ook maar wat.
Ik beperk me tot deze omdat die zelf ook diverse links bevat:
www.kruiskruid.nl