woensdag 26 maart 2008


PAARSE DOVENETEL


Vanmiddag was ik op het bastion aan de Oliemolensingel hier vlakbij met daarop het herbouwde brugwachtershuisje van de Boombrug (waar de haven uitmondt in de ZuidWillemsvaart).

Daar vond ik aardig wat plantjes waaronder ook 2 soorten die me tot nu toe onbekend zijn (die volgen in de komende dagen).

Tevens minstens 2 soort Korstmossen op het muurtje dat aan de bovenkant het bastion omrand (die volgen ook in de komende dagen).

Wat zeer irritant is bij het fotograferen van die Korstmossen is dat veel exemplaren bedekt zijn met poep van Kokmeeuwen die daar vaak rondhangen omdat er bij het jachthaventje iets te vreten te halen valt.

Verder trof ik bovenstaand plantje dat ook al vroeg in bloei is. Een zeer algemene plant die je vrijwel overal kan vinden. Opvallend bij dit plantje vind ik altijd dat behalve de bloempjes ook de bovenste blaadjes paars zijn.

Het plantje is naaste familie van de Dovenetel die zowel in mijn tuin groeit als in de plantenbak waar ik eerder van de week dat Gevlekte Longkruid vond. Dat is een cultivar van de Gevlekte Dovenetel die in plaats van vlekken strepen op het blad heeft, en dus de Gestreepte Dovenetel heet.

Andere leden van die familie zijn de Gele en de Witte Dovenetel die wat groter zijn maar die je veel minder vaak ziet (althans in mijn directe stedelijke contreien). Op sommige plekken, vaak in bossen, zie je de Witte heel veel, met hele velden bij elkaar.

Latijns-wetenschappelijke naam van deze Paarse Dovenetel is Lamium Purpureum.

REDACTIONEEL:

LINKS OPNIEUW INGEDEELD

Ik heb zojuist de indeling van de links veranderd:
Er zijn nu 3 hoofdgroepen:
- RECENT TOEGEVOEGD
- OVERIGE LINKS zijn onderverdeeld qua organismes
- SITES & BLOGS VAN VRIENDEN
De recent toegevoegde links blijven daar ongeveer 2 weken staan, daarna verhuizen ze naar de groepen in de overige links.