maandag 14 april 2008


ELFENBANKJE


























Deze foto heb ik al gemaakt op 2 april, dus hoog tijd om er iets mee te doen. Ook weer gemaakt in het Prins Hendrikpark.

Ook op deze boom zitten weer Korstmossen maar in dit geval is het me daar niet echt om te doen maar om de zwam die er op groeit. Ik heb er toen niet op gelet welk soort boom het was. Dat wil soms wel eens helpen om vast te stellen welk soort zwam het is.

Het zal ongetwijfeld een zwam zijn uit het geslacht van de Elfenbankjes al weet ik niet met zekerheid welke soort het is. Naar ik vermoed de meest algemene soort, n.l. Gewoon Elfenbankje.

Dat soort komt op allerlei boomsoorten voor en kan je het gehele jaar door tegenkomen. Het groeit wel wat vaker op loofbomen dan op naaldbomen (met name Sparren) maar altijd op bomen waarvan het hout nogal zacht is.

Gewoon Elfenbankje = Trametes Versicolor.

KLEIN HOEFBLAD IN SCHAGEN

Deel 2


























Nog een foto van precies hetzelfde exemplaar van Klein Hoefblad waarop ook de stengels van de bloemen goed te zien zijn.

De bloemen genieten overduidelijk van het zonnetje wat met de exemplaren die ik op foto's toonde eerder deze maand (gemaakt bij donker weer) niet echt het geval was, en dat die er veel minder zin in hadden :)

KLEIN HOEFBLAD IN SCHAGEN

Deel 1


Op 4 maart al plaatste ik een aantal berichten met foto's over Klein Hoefblad. Ten eerste waren die foto's gemaakt op een nogal donkere dag en ten tweede verkeerde geen van die planten in een stadium van volle bloei.

Vandaar deze en de volgende foto van An uit Schagen (van zondag 13 april) waar ze dit exemplaar fotografeerde op een industrieterrein met veel zanderige grond.

Veel mensen zeggen dat ze de plant op Paardenbloemen vinden lijken. Dat kan ik me wel voorstellen maar de bloemen zijn toch echt essentieel anders; deze bloemen hebben een hartje en die van Paardenbloemen in veel mindere mate of vrijwel niet. Qua verwantschap worden beide soorten wel onder de Composieten gerekend, wat zoveel betekent als samengesteld. In vaktermen worden dit soort bloemen kolfjes met lintbloemblaadjes genoemd.

Voor het overige houdt de verwantschap tussen de soorten op want de bladeren, stengels en wortels en algehele groeiwijze zijn totaal verschillend.