zondag 9 maart 2008


UITGEBLOEIDE MAGNOLIA


In een reactie op het bericht over Paastakken schreef iemand over een "snoei-actie" van de gemeente in het Bossche Zuiderpark waarbij takken van Magnolia's waren gesnoeid terwijl ze nog in knop stonden en op een hoop waren gegooid voor vernietiging en dat je ze kon ophalen. Die persoon had dat ook daadwerkelijk gedaan en ze thuis in een vaas had gezet en daar waren de knoppen in snel tempo in bloei geraakt maar waren ook evensnel alweer uitgebloeid.

Afgelopen zaterdagavond was ik bij die vriend op bezoek en heb ze met flitslicht gefotografeerd. Inderdaad erg mooie bloemen en het zijn ook naaktbloeiers en hoewel ik dus eigenlijk een tikkeltje te laat was (maar ik wist niet dat ie ze thuis had staan). Maar ook in de uitgebloeide bloemen vind ik nog schoonheid schuilen.

Hier meer info over het geslacht bomen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Magnolia_%28geslacht%29

Onderaan die pagina staat ook een highspeed filmpje waarin te zien is hoe een knop uitloopt tot volledige bloem.


PLATAAN ZAAD (DEN BOSCH)


Op de vorige foto zaad van een Plataanboom zoals ik dat hier ook overal op straat zie liggen. Het ligt ofwel in de modder vastgeplakt (door de regen van de laatste tijd) ofwel het vederlicht spul waait weg.

Vorig najaar had ik zo'n bolster van een boom geplukt en in mijn keuken bewaard en daar was ie flink uitgedroogd.

Zoeven probeerde ik em met een scherp mes door midden te snijden maar dat lukt dus niet. Stom, want dat had ik kunnen weten omdat An al schreef dat er een "pit" in zit.

Omdat je die pit niet ziet op de foto van An (hieronder) heb ik de mijne zo weten open te maken dat je dus ook die pit kan zien. Bij deze dus. (Op de foto is ie ongeveer 2 x zo groot als in het echt.)

Als je de kleuren van beide foto's vergelijkt zie de dus dat het pluis van de mijne wat geler is. Wellicht komt dat omdat ie bij mij een ander rijpingsproces heeft meegemaakt (vroegtijdig geplukt en binnen bewaard) en die van An de hele winter in de boom heeft gehangen.

Het spul wat hier op straat ligt heeft echter precies de kleur zoals op de vorige foto (hieronder).
PLATAAN ZAAD (SCHAGEN)


An schreef in een reactie op het bericht over de in Plataan bomen hangende bolsters dat ze een afgevallen exemplaar mee naar huis had genomen, een paar dagen had laten liggen en toen had open gemaakt en dat daar met name veel "pluis" uitkwam. Aan ieder pluisje zit een heel klein langwerpig zaadje zoals An al schreef. En in het midden van de bolster zit een keihard houtachtige bolletje (net zoiets als een perzik pit ofzo) waaraan die pluisjes vastzitten.

An stuurde me deze foto, je ziet voornamelijk het pluis maar als je goed kijkt ook de langwerpige zaadjes, met name linksonder op de foto. De kleur komt precies overeen met het pluizige spul dat ik ook hier op straat onder de bomen zie liggen. De bolsters die pas afgevallen zijn, d.w.z. het omhulsel kom ik echter nergens tegen.

Wordt vervolgd.