vrijdag 12 oktober 2007


GINKGO BILOBA BOOM DEEL 3


Hierbij het blad en je kan zien dat de nerven niet vertakt zijn maar in een waaiervorm lopen. En de hoofdnerf van dit blad loopt ook niet door het midden en dus niet in de richting van de V-vormige inkeping bovenaan het blad. Of dat alleen zo is bij dit ene blad of dat alle bladeren dat hebben weet ik niet. Dit was het enige blad dat ik kon plukken door op mijn tenen staand een tak omlaag te trekken.

In het eerste bericht schreef ik al dat het een tussenvorm is tussen naald- en loofbomen. In botanische zin is het noch een naaldboom nog een loofboom. Hij stamt uit het geologische Mesozoicum tijdperk (285 - 65 miljoen jaar geleden), een periode toen ook de dinosauriers leefden. Het was toen een aparte en belangrijke orde der Naaktzadigen. Tegenwoordig is deze soort het enige overgebleven soort uit die aparte orde, en als zodanig haast een soort levend fossiel.

Als verklaring (urban legend ?) heb ik wel eens gehoord dat het blad een tijdens de evolutie "uitgerolde" naald van een naaldboom is en dat zo de eerste bladeren / loofbomen onstonden.

GINKGO BILOBA BOOM DEEL 2


























De stam is vrij ruw (gekerfd) zoals hier duidelijk te zien is. Aan de dikte van de stam is niet bepaald de ouderdom van de boom te zien. Deze boomsoort groeit meer in de hoogte dan in de dikte.

GINKGO BILOBA BOOM DEEL 1


























Deze grote boom staat op het terrein van het gedoogde kraakpand de vm. Rijks HBS aan de Hekellaan waar ik zelf ooit gewoond heb. Helaas paste niet de hele boom op de foto, ik kon niet ver genoeg achteruit, en vanaf de straatkant komt ie ook niet goed uit de verf omdat er veel ander groen omheen staat.

Het is een Ginkgo Biloba (in de volksmond vaak afgekort tot Ginkgo), of ook wel Japanse Noteboom of Japanse (heilige) Tempelboom genoemd. Van origine komt ie echter helemaal niet uit Japan maar uit China en is via de verspreiding van het Boedhhisme vanaf ongeveer het jaar 800 vanuit China in Japan terechtgekomen waar ie bij tempels werd aangeplant en ook wel als een heilige boom bestempeld werd. (FF terzijde het Boeddhisme komt van origine overigens uit India.) Pas begin 18e eeuw kwam de boom in Europa terecht en pas een halve eeuw later ook in Amerika. Ergens in Belgie schijnt het grootste exemplaar van heel Europa te staan. Ook ergens in de stad Utrecht schijnt een hele grote te staan. Ook heb ikzelf ooit een hele grote gezien in een kloostertuin in Maastricht. Maar ik kan je verzekeren dat dit ook een hele knoeperd is. Geen idee hoe oud ie is, ik weet alleen dat de Rijks HBS rond 1905 gebouwd is.

Ik weet uit ervaring hoe traag ie groeit want mijn pa kocht er al 1 in de 70ies voor in onze tuin, die was bij aanschaf hooguit 2 meter en een decennium later amper een meter hoger. In de 70ies en 80ies is de boomsoort in Nederland pas echt ingeburgerd geraakt en je ziet em ook nogal eens in tuinen van mensen die graag bijzondere dingen in hun tuin hebben. Door de associatie met Japan denken mensen ook wel eens dat je er een bonzai boom van kan maken, en dat schijnt ook zo te zijn, maar ik heb zelf nog nooit succesvolle exemplaren gezien. In Nederland gaan gesnoeide takken vaak dood. Toch een net iets te koud klimaat ?

Er bestaan zowel vrouwelijke als mannelijke exemplaren en je kan ze alleen uit elkaar houden als ze bloeien en ikzelf heb ze nooit zien bloeien. Meestal worden er mannelijke exemplaren geplant omdat de bloesems van vrouwelijke exemplaren enorm stinken.

De noten (die ik ook nooit gezien heb) zijn eetbaar en schijnen in het verre oosten zelfs als delicatesse te gelden.

Ook hebben de bladeren allerlei farmaceutische en cosmetische eigenschappen. Kijk maar eens naar TV reclames of kijk eens op verpakkingen bij het Kruidvat. Je wordt er zowat mee doodgegooid :(

In de homeopathie wordt ie zelfs beschouwd als een soort wondermiddel ala de Ginseng wortel.

Een gespecialiseerde website annex forum (blog) over deze boomsoort vind je hier:
http://www.xs4all.nl/~kwanten/nedindex.htm