maandag 22 oktober 2007


ONBEKENDE BOOM DEEL 3


Hier een closeup van de stam van de onbekende boom. Van de Valse Christusdoorn vind ik zowel foto's van een vrij gladde zowel als van ruwe stammen, dus daar kan ik ook al geen uitsluitel uit derivieren.

Een mogelijke verklaring van het feit dat ik geen doorns kan vinden aan deze boom (die zouden ze ook op de stam moeten hebben) is dat deze er vanaf geknipt / gesnoeid zouden zijn. Op het midden van de stam zitten n.l. wat donkere vlekken die daar misschien op zouden kunnen duiden, maar het lijkt me vergezocht.

ONBEKENDE BOOM DEEL 2


























Vandaag ben ik teruggeweest naar de mij onbekende boom waarvan ik eerder een foto van een blad plaatste, en teon vroeg welke boom dit kon zijn ? Twee Engels schrijvende mensen noemden de Honey Locust en een ervan vroeg of ie doorns had ? In het Nederlands is dat de Valse Christusdoorn en in Latijns-wetenschappelijk Gleditsia Triacanthos.

Toch heb ik mijn twijfels want ten eerste kan ik geen doorns aan de boom ontdekken en de bladeren zijn "dubbel geveerd" en echt goede foto's van het blad kan ik niet vinden. Op de foto's die ik vind lijken zijn "enkelvoudig geveerd". Verder. zie ik ook geen peulen aan de boom hangen of op de grond liggen. Ook de stam / bast geeft reden tot twijfel (zie volgende bericht + foto).

Er is een mogelijkheid dat het toch een Gleditsia is maar dan van een cultivar die Gleditsia Triacanthos 'Sunburst' heet, wat kleiner is en ook wat fijnere bladeren heeft. In het Nederlands wordt die ook wel Amerikaanse Christusdoorn genoemd.

Verder wil ik het nog verifieren aan de hand van een ander exemplaar waar ik al eerder over schreef en alleen een foto van een peul bij plaatste.