maandag 18 augustus 2008


COMPENSATIEGEBIED /

ECOSYSTEEM 100MORGEN



Vrijdagavond 15 augustus was ik dus over het Gementpad terechtgekomen op de Maysteeg (waar ik de foto's maakte van de Zwammen op een Knotwilg) en de persoon met wie ik fietsend op pad was vertelde over een compensatiegebied dat een stukje verderop wordt aangelegd. Het ligt langs de Gementweg en dan in geografische zin loopt het door totaan het Drongelens Kanaal ter hoogte van de voormalige Isabella Kazerne + vroegere fortificaties aan de andere kant van dat kanaal in Vught.

Ter plekke aangekomen zagen we tegenover een boerderij aan de Gementweg een dam over een vrij brede sloot met daarop een stalen hek dat op een flinke kier stond en waarbij ook geen bordje met verboden toegang stond. Met alle respect voor planten en dieren hebben we ons op het terrein begeven en hebben er onze ogen uitgekeken en ook wat foto's gemaakt.

Ikzelf had vooral oog voor de planten maar ik vond er in het zand ook sporen van vrij grote vogelpoten.

De persoon met wie ik op pad was wist zelfs een foto te maken van een Distelvink (ook bekend als Putter).

Er zijn ook 2 grote poelen gegraven met als doel dat die zich vullen met kwelwater en waar daarna bijzondere Kikker en Salamander soorten op af gaan komen.

Ik heb een tijdje zitten kijken naar de poel die het dichtsbij de Gementweg ligt en daar zwommen 5 eenden die ik qua soort niet kon thuisbrengen (op bovenstaande foto zijn er maar 3 te zien) en die waren erg relaxed en ikzelf ook. Ze bleven gewoon wat heen er weer zwemmen en ze wisten natuurlijk ook wel dat ik geen bedreiging voor ze vormde :) Enige tijd later kwamen er ook nog een aantal Ganzen bij, die ik qua soort ook niet herkende maar ik ben zowieso geen vogelaar :)

Ik had geen telelens bij me om op de vogels in te zoomen want anders had ik dat wel gedaan.

Als het gebied af is wordt het overgedragen aan Natuurmonumenten die het gaan beheren als onderdeel van de Groene Delta gordel in de driehoek 's-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven.

Dat het een comspensatie gebied genoemd wordt is omdat gemeentes die met planologische projecten natuur in een gebied aantasten (in dit geval door de Randweg 's-Hertogenbosch - Vught) verplicht zijn in andere gebieden iets terug te doen voor de natuur. Zoals het er nu uitziet lijkt het de goeie kant op te gaan voor zover ik als leek en liefhebber kan beoordelen.

Lees meer over het gebied op:
en

Bovenstaande foto is gemaakt vlak voor zonsondergang en vandaar de donkere en oranje achtige kleuren. Ik heb een hekel aan zonsondergang foto's, met name als de foto gemaakt is richting zon, maar een effect als dit vind ik juist wel weer mooi. Ik heb ook bewust stukken aan de onderkant en bovenkant van de foto weggeknipt.

Mijn foto is voornamelijk bedoeld om het ecosyteem nu en terzijnertijd te tonen en als inleiding op een aantal berichten die ik de komende dagen zal publiceren met foto's erbij van een aantal planten en botanische verschijnselen waar mijn oog op viel.