vrijdag 16 mei 2008


NATUURLIJK BIOTOOP REIGER


Een Reiger, een Blauwe Reiger om precies te zijn, in het wild, zoals je ze weinig meer ziet de laatste decennia.

Veel exemplaren hebben een meer urbane omgeving gekozen en richten zich op mensen. Hun favoriete manier van foerageren is het leeg vissen van vijvertjes in achtertuinen van steden geworden.

In Amsterdam is het al jarenlang helemaal gortig geworden, daar scharrelen ze hun kostje bij elkaar door bij toeristen te bedelen om restanten van kroketten enzo en er zijn zelfs mensen die ze in parken voederen met rauwe kippepootjes :) Veel Reigers in de stad zijn specialisten geworden met een specifieke voorkeur voor bepaald mensen-eten.

In 2006 is over dat laatste zelfs een uur durende TV documentaire gemaakt onder de titel Schoffies. Regisseur is Marc van Fucht.

Meer over die documentaire is te lezen op:
en
en op
is er ook een trailer van te zien.

Bauwe Reiger = Ardea Cinerea

LEEG FUTENNEST


Volgens An (wiens foto het ook weer is) is dit een nest van Futen. Misschien weet ze dat omdat ze er een Fuut op zag zitten voordat de foto gemaakt werd ?

Het is een min of meer op het water drijvend nest dat vastzit aan in het water hangende takken, en als ik mag afgaan op de boombladeren linksboven op de foto dan zijn het blijkbaar takken van een of ander soort Elsen boom.

Fuut (ook wel Kuiffuut genoemd) = Podiceps Cristatus.

3 JONGEN IN MEERKOETNEST


Een Meerkoetnest van een ander paartje met slechts 3 jongen. Het nest wordt gemaakt van Riet en Biezen en vastgemaakt aan rietstengels langs de oever.

Als je goed kijkt is te zien dat de jongen een oranje snavel hebben terwijl de volwassen vogels een witte snavel en bles hebben.

MEERKOET MET 6 JONGEN




Ik ga vandaag verder met foto's van An die ze varend in een rubberbootje heeft gemaakt in sloten en watertjes in de wijk Muggenburg in Zuidoost Schagen op 2e pinksterdag.

Met name van vogels en hun nesten. Hier een Meerkoet met jongen.

Enkele weken geleden had An in Zeeland al een foto gemaakt van een nest met eieren erin, en we hadden het toen over het aantal eieren die ze leggen en hoeveel jongen je meestal nadien ziet.

Aan schreef toen dat ze zelden meer dan 4 jongen had gezien en hier dus een foto met maar liefst 6 jongen. Ze leggen 5 - 10 eieren. De ouders broeden er 21 - 25 dagen op en eenmaal uitgekomen kunnen de jongen na 8 weken vliegen, d.w.z. als ze die leeftijd halen want er vallen er ook nogal eens wat ten slachtoffer aan roofdieren.

Verder las ik ergens dat Meerkoeten wel 2 a 3 nesten per jaar kunnen voortbrengen.

Meerkoet = Fulica Atra.