maandag 25 augustus 2008


HONDSDRAF # 2


Hier nog een overgebleven foto gemaakt tijdens de wandeling met nicht An op het spoordijkje van het vroegere Halvezolen-lijntje op zaterdag 26 juli.

Onder de bomen daar groeiden hele lappen van dit kruipplantje (dat ik overigens ook in mijn tuin heb maar dan veel kleiner en minder talrijk).

Dit plantensoort groeit op best veel plekken en kan flink woekeren en juist als ie dat doet vind ik em een symphatiek aangezicht hebben, vooral als de blaadjes haast in zgn. verdiepingen over elkaar heen gaan groeien.

HONDSDRAF = Glechoma hederacea.
Het is een vaste plant uit de familie der Lipbloemigen.

De gekneusde blaadjes helpen wanneer je je gebrand hebt aan Brandnetel.

De blaadjes werden, vanwege hun bittere smaak, vroeger gebruikt bij het brouwen van bier. Later werd hiervoor de plant Gagel gebruikt en nog weer later tot op de dag van vandaag de Hop plant.

Verder heb ik me altijd al afgevraagd waar dit plantje zijn (toch ietwat mysterieze) naam aan ontleent maar zelfs op de kruidenblog van AnneTanne (die ik als expert beschouw als het aankomt op plantennamen en etymologie) kon ik er niks over vinden.

Op 20 mei schreef ik al eerder over dit planjte met een closeup foto erbij. Een exemplaar dat ik toen vond langs de Stadsdommel en ook groeiend in de schaduw van een boom. Zie HONDSDRAF.

HAZENPOOTJE # 2:

OOK MET RODE BLADEREN


Ik toonde laatst een plant met extreem rode bladeren, zie:
EEN GANZENVOETSOORT ?

Daar kwamen veel reacties op en zo werd uitgevonden wat de oorzaak van die rode kleur was.

Ik beweerde dat ik dat fenomeen nooit eerder had gezien maar ik herinnerde me deze foto van 23 juni die ik maakte op het begin van het Halvezolenlijntje net buiten het NS station in de buurt van het SM's.

Ik had de foto toen afgekeurd omdat ie niet goed scherp is maar voor het doel waar het me nu om gaat (het tonen van nog een plant met extreem rode bladeren) volstaat de foto toch.

Een closeup foto van de bloemen (hoewel ook niet echt scherp) toonde ik toen al. Zie: HAZENPOOTJE

HAZENPOOTJE = Trifolium arvense.

MUSKUSKAASJESKRUID # 7:

PAS IN ZAAD



Vandaag een aantal berichten die aansluiten op dingen waar ik het al eerder over gehad heb en met wat oudere foto's.

Hier een foto gemaakt op 1 augustus in het Westerpark toen het Muskuskaasjeskruid nog wat bloemen had en ook al in het zaad ging, maar toen waren die zaden / vruchten nog wat verser en groener dan de verdroogde exemplaren die ik op 23 augustus toonde.

Verder zag ik, al surfend op eigen blog dat ik al eerder foto's toonde van Muskuskaasjeskruid, alleen wist ik toen nog niet welk soort Kaasjeskruid het was. Aan het blad te zien zijn die twee berichten van 24 juni, dus ook met foto's van ditzelfde soort, zie:
KAASJESKRUID # 1
en
KAASJESKRUID # 2