dinsdag 4 maart 2008


ZADENBANK IN SPITSBERGEN

Vorige week dinsdag 26 februari is op Spitsbergen officieel de grootste zadenbank ter wereld geopend.

Spitsbergen is een grote eilanden groep behorend bij Noorwegen, en liggen bijna 600 kilometer ten Noorden van dat land. Zeer dichtbij de Noordpool ook, het Noordelijk deel van de eilanden ligt op 80 graden Noorderbreedte. Het deel van de Noordelijke Poolzee heet Barentszee en Willem Barentz die later ook op Nova Zembla strandde en overwinterde was ook de naamgever van Spitsbergen. Spitbsergen is sinds 1920 min of meer een aparte staat met eigen valuta en belastingen enzo en hehoort niet echt bij Noorwegen, het staat onder toezicht van Noorwegen. Qua totaal oppervlak is de archipel vele malen groter dan Nederland maar er leven erg weinig mensen, in praktijk leven er zelfs meer IJsberen dan mensen.

De Zadenbank verzamelt van over de hele wereld zoveel mogelijk zaden van met name voedselgewassen, vooral vanwege de zaden zelf (voor het geval er door grote rampen of oorlogen soorten verloren zouden gaan) maar ook voor het genetisch materiaal dat ze bevatten, om nieuwe rassen of verloren gegane gewassen te kunnen kweken. De Zadenbank bevindt zich 120 meter diep in een berg 130 meter boven zeeniveau zodat de zaden ook veilig zijn bij steiging door het smelten van de ijskappen. De constante temperatuur in de berg is dankzij een koelsysteem - 18 graden Celcius maar ook als de koeling zou uitvallen blijft het er nog - 4.

De zaden worden geleverd door Nationale Zadenbanken uit de hele wereld, waaronder ook 18.000 monsters bestaande uit ieder 500 zaden van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland uit Wageningen en de Nationale Plantentuin van Belgiƫ overweegt 211 wilde Boonsoorten te gaan leveren.

Meer info is te vinden op
http://www.kennislink.nl/web/show?id=189823
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldzaadbank_op_Spitsbergen
http://www.news4all.net/content/view/278/222/
http://www.depers.nl/wetenschap/176179/Noorse-premier-opent-zadenbank-op-Noordpool.html
http://www.neoweb.nl/forum2/index.php?topic=2645.msg13590