vrijdag 29 augustus 2008


EEN EERSTE VERKENNING

ANDER DEEL WESTERPARK

Ik heb het vrij regelmatig over het Westerpark, maar dat is tot nu toe altijd over hetzelfde deel (ik denk ook het grootste deel). Dat deel wordt begrensd door de straat de 13 Loten en aan de andere zijde de achterzijde van de AVANS Hogescholen aan de Onderwijsboulevard en het HAS complex.

Ook heb ik al meerdere keren geschreven dat het eigenlijk geen vast omlijnd park met 1 ingang is maar meer een groene gordel die door het westelijk stadsdeel buiten centrum loopt. Dat er aan de overkant van de Simon Stevinweg nog een deel lag wist ik al langer en wilde er ook al langere tijd eens een kijkje nemen maar het kwam er maar niet van. Omdat ik er zojuist in de buurt was heb ik er een eerste kijkje genomen, maar had geen camera bij me, en dus heb ik geen foto's bij dit bericht maar ik zal er zeker nog eens gaan kijken MET camera.

Dit deel is wel aanzienlijk kleiner en ook langwerpiger. Het loopt door totaan de Oude Vlijmenseweg en aan de overkant schijnt het nog verder te lopen langs de Kooikersweg tot voorbij de Helftheuvelpassage waar nog een stuk met een flink watertje ligt. Althans zo ziet het er op een GooglesMap sateliet foto uit.

Zo tijdens deze eerste "inspectie" vielen me een aantal dingen op:

* Dezelfde korfschans muurtjes en Beuken heggetjes.
* Langs 1 van die muurtjes ook enkele mij onbekende Paddenstoel soorten.
* Fraai bloeiende Moerasandoorns die ik in het andere parkdeel niet meer kon vinden omdat daar weer gemaaid was.
* Meer aangeplante heesters dan in het andere parkdeel.
* Qua bomen vielen me vooral veel Elsen op die bloeiden.
* En dezelfde Populiersoort als in een eerder bericht, en gezien hun gestalte toch vast Italiaanse Populieren.

* Ook zag ik er een aantal Bamboe struiken (die ik daar zelf niet vind thuishoren, maar wie ben ik ?)

En gisteren noemde ik nog een aantal bomen geslachten die tweehuizig zijn en wat ik nu bij deze Elsen zag lijken die dat ook te zijn. Er stonden vrouwelijke en mannelijke exemplaren naast elkaar. Die dingen heten geloof ik in de volksmond katjes. Ik zag er exemplaren met lange sliert-achtige katjes maar ook bomen waar meer ronde dingen aanhingen. Vroeger noemden we die in Zeeland Elsenpropjes. Ik ga zeker binnenkort terug om die allebei te fotograferen.

Toevallig hoorde ik vanmiddag van JL per telefoon dat dat parkdeel een naam heeft en wel Concordia, genoemd naar een voetbal vereniging die er vroeger een voetbalveld had. Ook las ik dat nadien op een webpagina ter aankondiging van de opening van het park in juni 2003.