zondag 10 augustus 2008


KRULHAZELAAR # 2: IN BLAD


Ik heb al meerdere keren geschreven over bomen en struiken met gekrulde takken.

In het begin dacht ik dat dat allemaal Krulhazelaars waren. (Ook bekend als Kronkelhazelaars.)

Maar na verloop van tijd kwam ik er achter dat de bomen met dergelijke takken Krulwilgen zijn en dat die Hazelaars slechts struiken zijn die meestal niet hoger dan 2 a 3 meter worden.

Aan die Krulwilgen heb ik nogal wat aandacht besteed omdat je die (als je er op gaat letten) veel vaker tegenkomt dan Krulhazelaars.

In februari dit jaar toonde ik al een foto van een nog kale Krulhazelaar struik in 's-Hertogenbosch. Dat kale heeft betrekking op het feit dat ie nog geen bladeren had. Wel bloeide ie toen al met katjes.

Zie het oudere bericht over een BLOEIENDE KRULHAZELAAR.

Ik noemde em toen ook abusievelijk ook Toverhazelaar maar intussen heb ik ontdekt dat dat toch een andere soort is.

De gekrulde kale takken die je ten tijde van de Pasen als "paastakken" kunt kopen zijn soms takken van Hazelaars, soms van Wilgen, maar als je goed kijkt kan je het verschil wel degelijk zien.

Gisteren, zaterdag 9 augustus, was ik in het Zeeuwse stadje Zierikzee en daar zag ik zowaar weer een Krulhazelaar struik staan, uiteraard intussen in blad. Maar in allerbeste conditie was ie niet, ik denk dat ie teveel in de zon staat; de bladeren doen wat verlept aan en ook de randen van de bladeren waren wat bruin van kleur. Maar ik kon het toch niet laten er bovenstaande closeup foto van te maken.

De Krulhazelaar is een cultivar met als Latijns-wetenschappelijke naam Corylus Avellana 'Contorta'.

Het zijn trage groeiers, als je ze bij een kweker koopt zijn ze meestal amper een meter hoog en ze doen er wel 20 jaar over om 2 meter hoog te worden. Ze kunnen nog wel groter worden als ze nog ouder zijn maar het blijven altijd struiken (heesters) en zijn dus geen echte bomen hoewel er wel andere Hazelaar soorten bestaan wat wel bomen zijn / worden.

Zie je een wat grotere boom met van die gekrulde takken dan zijn het altijd Krulwilgen en door het smalle langwerpige blad zijn die ook als dusdanig te herkennen.


REDACTIONEEL # 2

OVER LINKS

In feite bestaat de lijst met recente reacties ook uit links maar dan "interne" links binnen de blog zelf.

De al oudere lijst met "externe" links heb ik intussen in 2en opgesplitst:

* De oude LINKS lijst heet nu PERMANENTE LINKS (en staat nu onderaan).
* Ik heb een nieuwe lijst gemaakt waarin ik nieuw toegevoegde links plaats en die NIEUWE LINKS heet. Zo lijkt het me wat gemakkelijker om in 1 oogopslag te zien welke er recent toegevoegd zijn. Na verloop van tijd schuiven die links door naar PERMANENTE LINKS.

REDACTIONEEL # 1

OVER REACTIES

Afgelopen dagen heb ik niet veel aan de blog gedaan, zelfs even overwogen om er helemaal mee te stoppen omdat er op enkele fanatieke personen na eigenlijk weinig reacties komen op berichten, zelfs niet als ik er expliciet om vraag n.a.v. een bepaald onderwerp.

Uiteraard moet je een blog onderhouden omdat je het zelf leuk vind maar ikzelf zie het ook als een vorm van uitwisselen van informatie over natuurverschijnselen en zodoende iets van elkaar te leren. Uiteraard realiseer ik me ook wel dat het geen message-board of discussie forum is, maar wat meer communicatie met lezers zou ik toch zeker waarderen.

Met enige regelmaat vraag ik me af voor wie ik het doe ? Louter voor mezelf ? Of voor de paar vrienden die wel eens schrijven ?

Daarom wil ik nogmaals benadrukken dat serieuze en inhoudelijke reacties zeer gewaardeerd worden.

Ik heb in het menu, in de witte rechhter kolom nu ook een lijst aangelegd met de laatste reacties. Die lijst bevat steeds maximaal de laatste 10 reacties (nu nog geen 10).

Qua chronologie steeds met de meeste recente bovenaan en de oudste reactie onderaan. Het blijven er steeds (maximaal) 10, komt er een nieuwe bij dan verdwijnt de oudste uit die lijst van 10. Desondanks blijven alle reacties gewoon online staan. Die kan je vinden bij REACTIES onderaan de individuele berichten. De lijst van 10 is alleen bedoeld om een snel overzicht te hebben.


De verwijzingen naar de reacties dragen als naam de titel van het originele bericht waarop gereageerd is. Soms zijn het meerdere reacties van meerdere personen die je dan op 1 fulll screen pagina te zien krijgt. Ook is aldaar het originele bericht te lezen in "uitgeklede" versie (zonder de foto).

Reacties op redactionele berichten neem ik niet in de lijst op.