vrijdag 21 september 2007


EIKEN BOMEN DEEL 5

Kapvergunning Moeraseik


KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN LEESBARE VERGROTING

Hierbij een krantenknipsel scan van de kapvergunning.

Er kan nog tot 23 oktober schriftelijk bezwaar aangetekend worden.

EIKEN BOMEN DEEL 4

Blad Moeraseik


Een kleine week geleden had ik in een huis-aan-huis krantje bij het gedeelte van de Gemeentelijke mededelingen gelezen dat er een kapvergunning was gegeven voor een Moeraseik.

Een Eikensoort dat ik nog niet kende, dus eerst wat research naar gedaan. Ik ben vanmiddag naar die straat gegaan, dus Onderwijsboulevard in het Paleiskwartier pal achter het NS station. Ik wist niet precies waar ik de boom moest vinden, maar zag plots vijf kleine exemplaren staan. De grootste (ongeveer 5 meter) reeds in prachtige rode herfstkleuren en de andere vier (ongeveer 4 meter) nog met groene bladeren en de takken hingen dermate laag dat ik het blad op de foto kon plukken.

De mededeling in het krantje vermeldde dat de te kappen boom was aangetast door zwammen en dat kon ik niet ontdekken. Intussen ben ik getipt over waar die bewuste boom dan wel staat, dus ga ik later nog een keer terug.

De boom is afkomstig uit Noord Oost Amerika, net als de Amerikaanse Eik. Ook het blad van die 2 soorten lijkt wel wat op elkaar. Het blad is echter smaller en dieper ingesneden dan die van de Amerikaanse Eik. De bladeren zijn 7 - 11 centimeter (het blad op de foto is 10,5 cm) exclusief steeltje. In de USA groeit de boom in rivierdalen, maar ondanks zijn naam kan ie niet tegen moerasachtige natte grond, en ook niet tegen kalkrijke grond.

De soort is in eind 18 eeuw in Nederland geintroduceerd en wordt tegenwoordig best veel aangeplant langs straten en in parken en plantsoenen. De vijf exemplaren waarvan het blad afkomstig is staan op een pleintje aan de noordkant van de Onderwijsboulevard en een stukje westelijk van de zijstraat de Leeghwaterlaan.

EIKEN BOMEN DEEL 3

Eikels Amerikaanse Eik


Een aantal al bruine Eikels van de Amerikaanse Eik, dezelfde eik als waarvan ik een foto van een blad en de stam toonde. De eikels zijn ongeveer 1,5 a 2 cm groot en wat ronder dan die van Zomereiken die wat langwerpiger zijn. En ook kleiner dan deze Amerikaanse. Bovendien hebben verse eikels van de Zomereik ribbels. Onder de bomen op de Grobbendoncklaan vond ik geen pas afgevallen en nog wat groenere eikels en net zo min exemplaren die nog aan het napje / "hoedje" vast zaten, dus je zult het voor nu met deze foto moeten doen :)

Ook las ik ergens dat Eikels van Amerikaanse Eik pas rijp zijn na 1 1/2 tot 2 jaar. Ik kan nergens iets vind hoe snel eikels van Zomereiken rijp zijn. Maar de allergrootste vraag is "RIJP VOOR WAT OF WIE ?"

Ik kan me niet voorstellen dat er op de Grobbendoncklaan Eekhoorns zitten en ook een ander verhaal dat ik ergens las vind ik een beetje vreemd: n.l. dat Eiken (in het algemeen) voor hun voortplanting afhankelijk zijn van de inheemse vogel Vlaamse Gaai. Wat die vogels er dan mee doen is ook weer zo'n vraag die bij me opkomt. Want als ze de inhoud ervan opeten kan de eikel niet meer kiemen en ik dacht ook altijd dat Vlaamse Gaaien o.a. eier-eters (etc.) waren ? In ieder geval ken ik de eikels van de Zomereik als zeer kiemkrachtig. Ze schieten vaak al in het voorjaar op als kleine boompjes onder de moederboom maar hebben daar weinig kans om groot te worden, zo dicht bij een andere boom is er weinig licht, voedsel en ruimte om zelf groot en volwassen te worden (een metafoor haast :) ).