woensdag 2 april 2008


MUURVAREN


Dit plantje was me al eerder opgevallen, hij groeit op hetzelfde muurtje als het mos waarvan ik een foto plaatste op 14 maart. De Varen staat aan de binnenkant van het muurtje van een voortuin van een huis gelegen aan het Taxandriaplein. De foto ervan was toen mislukt door het felle zonlicht van de ene zijde en aan de andere zijde dus fikse schaduw.

Deze foto is van vanmiddag. Ook vandaag was het best zonnig maar de foto is veel later op de middag gemaakt, dus nu geen zon van de zijkant maar recht tegenover me; dankzij het muurtje waar ie op groeit kon ik voorkomen dat ik echt last had van tegenlicht.

Het plantje heet Muurvaren en op de foto zie je meerdere exemplaren naast elkaar staan. Op de onderkant van het bakstenen muurtje ook een flink groene alg (wat wel bewijst dat het daar schaduwrijk is) (waar ook Varens meestal van houden) en vochtig is.

In het boek waar ik intussen al een paar keer naar verwezen heb (De groene vestingmuren van 's-Hertogenbosch / ondertitel Korstmossen onder de Loep) staat deze plant ook een paar keer expliciet vermeld, tesamen met andere Varensoorten die ook graag op muren groeien) en ook wel nog weer andere planten die niet eens sporenplanten zijn) dus wat ik wil zeggen is dat er echte geen 17e eeuwse gerestaureerde stadswallen nodig zijn om een ideale biotoop voor deze plant te zijn. Volgens dsekundigen is deze Varensoort ook niet zo zeer zeldzaam, dus wat ik dan misschien wel wil zeggen is dat er als je uit je doppen kijkt er veel moois te zien valt op allerlei plekken waar je het niet zo snel verwacht.

Terugkomend op de groene Algen aanslag op het muurtje:

Tijdens een uitgebreider tochtje in die buurt (De Muntel) vertelde een vriend waarmee ik op stap was dat die groene aanslag van Algen onderaan op het muurtje (maar ook op boomstammen) vaak de eerste aanzet is voor een biotoop voor Korstmossen. Zoals ik al eerder meldde zijn Korstmossen een symbiose tussen Algen en Schimmels. Dus blijkbaar zijn de Algen de eersten, de pioniers dus. Alhoewel, misschien voor bepaalde soorten en voor anderen weer niet.

Muurvaren = Asclenium Ruta-muraria