vrijdag 16 mei 2008


LEEG FUTENNEST


Volgens An (wiens foto het ook weer is) is dit een nest van Futen. Misschien weet ze dat omdat ze er een Fuut op zag zitten voordat de foto gemaakt werd ?

Het is een min of meer op het water drijvend nest dat vastzit aan in het water hangende takken, en als ik mag afgaan op de boombladeren linksboven op de foto dan zijn het blijkbaar takken van een of ander soort Elsen boom.

Fuut (ook wel Kuiffuut genoemd) = Podiceps Cristatus.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb de fuut niet van het nest af zien komen, maar wel vlakbij een fuut met een jong gezien en ook wel vaker futennesten gezien. Lang geleden heb ik voor mijn ouders een fuut geschilderd en dat deed ik van een foto af. Dat nest zag er exact zo uit, nogal groot en grof, in tegenstelling tot een nest van een meerkoet, wat veel fijner is. Zo'n nest is ook wel flink, maar verfijnder, zoals al op eerdere foto's te zien is geweest.
De fuut die we zagen had nog één jong, meestal hebben ze er meer. Wat bijzonder is bij futen is dat ze bekend staan om het op hun rug meevoeren van de jongen tijdens het zwemmen. Lekker veilig ! Ik heb het zelf ook een aantal keren in het echt gezien en het is een heel lollig gezicht, die uitstekende koppies onder zo'n verentooi vandaan. Ooit zag ik er drie tegelijk 'meeliften', prachtig !

Anoniem zei

Ik was nog vergeten te melden hoe bijzonder de balts van futen is, dat is echt, als je eens de kans krijgt, de moeite waard om voor te gaan zitten. Een prachtige schouwspel waarbij met name de koppen een belangrijke rol spelen. Ze zwemmen naar elkaar toe, van elkaar af en dobberen tegenover elkaar waarbij ze elkaar exact kopiëren in alles. Ook hun witte borst is erg opvallend als ze haast 'staan' in het water. Ik heb het zelf ooit kunnen zien en het is zeer bijzonder !

Anoniem zei

Futen waren decennia geleden nog vrij zeldzaam meen ik. Ik zag ze pas voor het eerst in de 2e helft van de jaren 80 in 's-Hertogenbosch toen ik op een zolder op een 3e verdieping woonde met een raam dat uitkeek op het riviertje de Aa.

Daar zag ik ze vrijwel dagelijks, en was dan helemaal gefascineerd als ze naar visjes gingen duiken en ze konden dan wel minutenlang onder water blijven en minstens 100meter verderop weer boven water komen (met of zonder een visje).
Het werd haast een sport om te voorspellen WAAR ze de volgende keer weer boven water zouden komen.

Ook herinner ik me van toen nog dat de Futen ouders rondzwommen met de kleintjes op hun rug, wat An ook al meldde, inderdaad een koddig gezicht.

Dik een maand geleden zag ik tussen het Oliemolen bastion en de Citadel in de ZuidWillemsvaart ook een Fuut duiken en ikke weer kijken waar ie boven water kwam en ik heb wel een half uur staan kijken maar die zag ik niet meer terug en veel planten langs de oever waarin ze kunnen schuilen zijn daar niet, dus ik vermoed dat ie onder de Boombrug de Haven in is gedoken of anders de andere kant is opgegaan naar het andere haventje. Plekken waarop je geen vrij zicht hebt als je op slechts 1plek op het bastion staat.