vrijdag 12 oktober 2007


GINKGO BILOBA BOOM DEEL 2


























De stam is vrij ruw (gekerfd) zoals hier duidelijk te zien is. Aan de dikte van de stam is niet bepaald de ouderdom van de boom te zien. Deze boomsoort groeit meer in de hoogte dan in de dikte.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hee A,

Ja de Ginkgo, een evolutionair relikwie, I know .... Tess mijn voormalige buurvrouw had er ook een. Die groeide wel 2 meter per jaar.. Toen ze de top eruit zaagde (een soort knotten) onstonden er twee nieuwe vertikaal omhoog groeiende scheuten die niet voor elkaar onderdeden en ook minimaal 2 meter per jaar groeiden. Die Ginkgo werd toen een slang met twee koppen. Nadien heeft ze die 2 nieuwe toppen niet opnieuw durven aanpakken.

Deze winter ga ik de acacia in mijn eigen tuin knotten. Kijken of ik er een soort bolacacia van kan maken. Knotten is sowieso een hogere kunstvorm in bomenteelt. De oudste en grootste Europese eik groeit in Denemarken en is een geknot exemplaar. Helemaal hol natuurlijk. Zondag is het wilgen knotten in de Moerputten. Vrijwilligers die meedoen worden getrakteerd op veel gezelligheid en na afloop op heuse erwtensoep. Mijn dochter Lena wil graag meedoen. In de Moerputten staan een hele reeks absoluut zeer fantastastische knotwilgen! De mooiste die ik ken.

Anton wat mij betreft verhaal je minder over exoten als Mimosa en Ginkgo maar spreek je meer over onze Wilgen.... de wilgenstruwelen, de knotwilgen etc. Meer oud Hollands als de Meidoorn, de Vlier, Elzenbossen en dan natuurlijk al die heerlijke lagere planten, de orchissen en de ratelaars...

Een geheel ander idee is om deze blog wat te verbreden. Niet zozeer wat betreft het onderwerp maar meer dat ook anderen stukjes kunnen plaatsen. Wat vind je daarvan? Ik wil hier ook best graag af en toe wat natuurbelevenissen plaaten. Nu is het nogal een vraag-en-antwoord blog. Anton schrijft en de rest reageert. Ik wil ook best graag eens iets van An, Aike of Jos lezen...... niet alleen een reactie op een stukje van jou Anton maar iets origineels! Kun je hier iets mee?

Ik wil je niet fokken.... ik vind het te gek dat je deze blog begonnen bent maar misschien kunnen we het verrijken? Een nieuwe multi-user blog zou zeker een mogelijkheid zijn.

groet J.

AntonV zei

Hoi J.,

Die boom van je buurvrouw Tess staat me ook nog wel bij, ja. Maar ui eigen ervaring weet ik dat het toch oppassen is met het snoeien van deze bomen. Snoeien is ook een vak apart.
Er is bijv. een groot verschil tussen het snoeien van soorten en de bedoeling ervan. Fruitbomen en gekweekte rozen moet je nl. totaal anders snoeien dan andere bomen en struiken, al naar gelang het doel. Bij Fruitbomen is het meestal een kwestie van meer of grotere en mooiers vruchten zien te krijgen. en idemdito ook bij bij Rozen maar dan mooiere rozen. De meeste mensen denken dat als je een snoeizaag of een snoeischaar hebt dan de rest voor zich spreekt en niks is minder waar.

Het knotten van bomen zie ikzelf niet als een kunstvorm, hoewel het inderdaad vaak esthetische resultaten oplevert en dan vooral ook nog als knotbomen juist niet langer meer geknot worden. In feite worden ze eerst gemultileerd en als dat geen continue proces meer blijft gaan de bomen aan zelf-heling doen en dat vind ik fascinerend, de vormen die er dan ontstaan, zie de berichten en foto's van de oude Knoteiken.

Knotten en ook enten heeft altijd een economische reden, het meer artistieke is de Oosterse traditie van Bonzai boompjes maken, het enige motief daarbij is schoonheid maken, maar eigenlijk vind ik het ook een vorm van arrogantie, dat DE MENS de natuur mooier kan maken dan die natuur al van zichzelf is.

Anton

AntonV zei

Hoi J,

De blog verbreden, dat doe ik zowat om de zoveel weken, en per email heb ik je al vaak over het profiel van de blog vragen gesteld en ook uitgelegd dat je een blog niet echt met meedere mensen kunt beheren. Als ik je mijn inlognaam en password zou geven zouden je schrijfsels toch op mijn naam (ook slechts een voornaam) staan. Zolang jij je verschuilt achter de letter J. als username blijf ik het een beeje raar voorstel vinden.
Ik heb al vele malen gedact. J. volgens mij moet je je eigen blog beginnen. Via links in Blogger valt er dan wel een samenwerking te maken.

Namen van mensen die op mijn blog reageren weet jij toevallig (via mij) de namen van, maar ze schrijven tot nu toe onder de naam ANONIEM, jij in het begin ook.

Ik wil ook niet fokken hoor, maar voorlopig blijf ik dit in mijn eentje doen i.s.m. An.

Anton

AntonV zei

Hoi J.,

Wat betreft exotische en inheemse planten heb ikzelf ook 10 x maar sympathie voor inheemse planten. Met boomsoorten als Wilgen en Elsen enzo heb ik niet zoveel gevoelsmatige binding. Met Eiken en Lindes enzo weer wel.
Laatst ontdekte ik zelfs dat meer dan 10 % van alle fauna in Nederland niet inheems is en qua flora bijna 15 %. Dat vind ik erg fascinerend, want in de verte heeft dat te maken met de opwarming van het klimaat maar evenzeer met de algehele globalisering. Qua boomsoorten die geimporteerd werden is dat al in de 17e eeuw begonnen.

Op de online stadsarchief van onze stad zag ik een foto staan van een 300 jaar oude Linde op een terp in Rosmalen, de foto was uit 1992 dus of de boom nog leeft is maar de vraag. Helaas kan ik (om technische reden) geen link naar deze foto geven :(

Groeten Anton