woensdag 24 oktober 2007
JUDASBOOM DEEL 1
Dik een week geleden was ik in de Ophoviusstraat. Ophovius was overigens de bisschop van 's-Hertogenbosch ten tijde van het beleg van de stad tijdens de 80jarige oorlog met als hoogtepunt 1629. Zijn opponent was Prins Frederik Hendrik naar wie een parallel lopende straat vernoemd is, maar dat alles even ter zijde.
In die straat trof ik o.a. ook Moeraseiken aan en in een aantal voortuinen ook weer wat exotische bomen en struiken, ook een aantal die ik bewust niet gefotografeerd heb. In 1 en dezelfde tuin bijv. een Vijgenboom (al is het meer een struik dan een boom) en in Latijns-wetenschappelijke bewoordingen de Ficus Carica. Familie ook van de Moerbeiboom. Aan de struik zaten echte vijgen. Vlak ernaast een Olijfboompje. 3 x raden dus waar de bewoners op vakantie waren geweest.
Een paar tuinen verderop een boompje dat er minder exotisch uitzag maar wel degelijk ook een exoot is. N.l. de Judasboom (Cercis Siliquastrum) en afkomstig uit Zuid-Europa en West Azie. De boom heeft nog een andere Nederlandse naam: nl. Hartjesboom (vanwege de vorm van de bladeren, zie volgende bericht + foto). Er schijnt overigens NOG een boom te zijn die in het Nederlands Judasboom of Hartjesboom genoemd wordt maar dat is een Aziatische en heet officieel Cercidiphyllum Japonicum. Over die boom heb ik het dus NIET !
Over de boom die ik dus bedoel bestaat de verklaring waarom ie zo heet is omdat Judas zich na de kruisiging van Jezus aan een dergelijke boom verhangen zou hebben. Een verhaal dat voortkomt uit de Mattheus Passion van J.S. Bach. Volgens de bijbel zou Judas om het leven zijn gekomen door een ongelukkig val. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Judas_Iskariot#Judas.27_dood Ik word zelf een beetje "onwel" van al dat Christelijke gedoe in de botanie, but who cares ?
De boom bloeit in het voorjaar met paars-lila bloemen die op die van Paarse Regen lijken, maar goed, beide zijn vlinderbloemachtigen. In het najaar komen er peulen aan, en het is er vrij kleine boom met een brede kroon en ik kon zonder moeite wat van de peulen en bladeren plukken (zie volgende berichten + foto's).
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten