vrijdag 28 maart 2008


KORSTMOS 2

OP OLIEMOLEN BASTION


Het tweede korstmos op hetzelfde muurtje als die in het vorige bericht.

Ook van deze heb ik geen echt idee welke het is, misschien een van de diverse soorten Citroenkorst of een Dooiermos ?

De witte vlekken zijn uitwerpselen van Kokmeeuwen die het muurtje heel erg bevuilen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik weet dat ik niet zomaar met een grote zekerheid korstmossen kan determineren. Met dit soort korstmossen hou ik me al helemaal niet bezig maar ik heb er wel een boekje over. Daarom durf ik toch een poging te wagen. Het verschil tussen Oranje dooiermos en het bekende Groot dooiermos is de al dan niet aanwezigheid van isidien. Dat zijn staafvormige uitstekels die dienen voor de ongslachtelijke voortplanting. Groot dooiermos heeft ze nooit. Op deze foto kan ik ze ook niet ontwaren dus moeten we verder zoeken. Apothecien zijn bij het Groot dooiermos altijd (!)aanwezig maar slechts soms bij het Oranje dooiermos. Apothecien zijn de fel oranje vruchtbekertjes voor geslachtelijke voortplanting. Groot dooiermos is misschien wel het meest voorkomende korstmos in Nederland en erg mooi. Het is al decennia enorm in opkomst en floreert vooral in zure omgevingengen, zeg maar in de buurt waar ook veel koeien en varkens gehouden worden. Op deze foto zie ik geen oranje vruchtlichamen dus concludeer ik dat dit Oranje dooiermos is. Misschien, Anton, wil je hier ook een foto plaatsen van Groot dooiermos? Leuk om met elkaar te vergelijken.

groet JL

PS: Oranje dooiermos is zeer algemeen in Nederland, groeit vooral op steen maar ook wel op bomen.

Anoniem zei

Hoi JL (en uiteraard ook anderen)

Dank voor je reactie en poging iets over het soort te zeggen. Hoewel jij niet echt bezig bent met dergelijke korstmossen maar meer specifiek met de Cladonia achtigen denk ik toch dat je er meer van weet dan ik.

Ook dat je er een soort determineer gids over hebt geeft je een voorsprong want ik heb alleen dat (weliswaar schitterende) fotoboek maar dat gaat meer over de schoonheid ervan dan dat je er daadwerkelijk mee kunt determineren.

Wel maakte ik er uit op dat de kortsmossen in Nederland die geel als hoofdkleur hebben toch vooral Dooiermossen of Citroenkorsten zijn. Dus dat was al een "narrowing down van de educated guess". Veel verder kom ik voorlopig niet.

Verder wil ik best beide soorten Eiermossen op de blog zetten, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen (niet zozeer tegen jou maar in het algemeen): ik zet op de blog dingen die me "toevallig" voor de voeten komen en ik ga dus niet de hele stad door met een vergrootglas om speciale soorten op te sporen.

Net als met meer dingen in het leven, ik ben niet zozeer op zoek naar iets specifieks maar verdiep me in hetgeen wat op mijn pad komt.

Wel zie ik vaak dingen wanneer ik geen camera bij me heb of dat het teveel regent ofzo en dat ik dan later nog eens terugga, maar ga er in principe maar van uit dat alles wat ik fotografeer of op mijn blog over schrijf binnen een straal van 1 kilometer van mijn huis ligt en waar ik zeer regelmatig langs kom.

Ik ben niet echt het type dat excursies of expedities onderneemt (alleen bij hoge uitzondering en als het weer weer wat warmer en droger wordt; tegen die tijd moet je me die Cladonia kolonies maar eens tonen).

Anoniem zei

Omdat JL in zijn reactie op de proppen kwam met wat vaktermen die ik als beginner op dit vlak ook niet kende heb ik die dus online moeten opzoeken en heb die verklarende lijst dus ook maar bij de LINKS toegevoegd.