vrijdag 14 maart 2008


ONBEKEND PLANTJE


Ook dit plantje staat in dezelfde betonnen plantenbak op mijn stoep.

Onderin zie je al enkele witte bloempjes. De gele blaadjes bovenin de foto zijn blaadjes van die kleine heestertjes die de gemeente in de bak heeft geplant.

Het plantje waar het mij om gaat is een "muur" soort, een plantje dat, geloof ik, ook verwant is aan Tuinkers enzo, maar de precieze soort weet ik niet.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ok, ik zet in op de Kleine veldkers. In mijn tuin sterft het er ook van...

Anoniem zei

Net de proef op de som genomen. Het smaakt naar tuinkers... lekker dus met kaas of ei op een toastje! Molsla zie ook al weer overal. De groenteboer is niet meer nodig... We eten voortaan gewoon van de straat.

Anoniem zei

Hoi JL,

Jeempie de peempie, dat is al de
3e inheemse plant waarvan jij de naam weet noemen en ook nog eens meldt op de blog en dat zelfs binnen 24 uur. Dat waardeer ik echt hogelijk.
Volgens mij kan ik tegenwoordig meer leren van jou, dan jij van mij :)

Toevallig zat ik afgelopen middag bij iemand in een fotoboek over inheemse planten te bladeren en daarin las ik over de verwantschap van de inheemse "muur" soorten en moestuin plantjes als Tuinkers en ook Vogelkers.

Inderdaad eetbaar en vol vitamine C.

Vanmiddag zat ik nog aan iemand te vertellen over mijn pubertijd toen ik als vakantie baantje bij een boonkweker werkte en waar het werk v.n.l. bestond uit onkruid wieden.

Het dominante onkruid was daar Klaproos, Camille, dat door het
jonge zoontje van de baas "Camel" werd genoemd, en op zijn Engels uitgesproken zoals het sigartten merk.

De grootvader wilde altijd dat we de "Muur" apart in een mandje gooiden, dat nam ie aan het eind van de dag mee naar huis en we bewaarden het in de schaduw.
Die man voerde die "Muur" aan zijn vogels: kippen, kanaries en wat ie al zo niet nog meer had.

Mooie herinneringen allemaal .....

Anoniem zei

Hallo allemaal,

JL schreef over de eetbaarheid van een plantje wat gewoon als "onkruid" op heel veel plekken groeit. Leuk en interessant onderwerp !

Er zijn best veel inheemse planten die je qua bladeren en bloemen kan eten of er gerechten van kunt maken.

Brandnetel is wellicht wel de bekendste die door "alternativo's" in zwang kwam in de 70ies: je kan er soep van meken maar het ook koken en het dan als een soort Spinazi eten.

Ikzelf vind het niet te vreten maar dat is een ander verhaal :)

Intussen worden er van Brandnetel, net als van Hennep (vroeger aangeplant als windschermen en de laatste decennia als illegale 'weedplantages') plantaardige textielsoorten gemaakt.

Niet zo vreemd want katoen is immers ook afkomstig van een plant.

Anoniem zei

Vogelkers is toch een boomsoort? Je weet wel, de waardplant voor de stippel- of spinselmotrups die massaal, met vele duizenden tegelijk, bomen volkomen kaal vreten en inspinnen zoals ik de laatste jaren in de Moerputten gezien heb.

Nog even over eten: ik las vandeweek een recept waarin Klein hoefbladbloemblaadjes uitgespreid moesten worden over worteltjes. Zal er mooi uitzien al dat geel en oranje! Door salades kunnen natuurlijk ook maagdenpalmbloemen, vergeet-me-nietjesbloemen en jonge bitterzoete duizendbladblaadjes gemengd worden. Nu in maart is dit overal te vinden. De heuse toverkol bakt zelfs ongeopende paardebloemknoppen mee bij vlees om er een markante smaak aan te geven. Onze keuken is van nature best kruidenrijk. Ik moet hier toch eens met Ben over gaan praten...

Anoniem zei

Je hebt gelijk qau vogelkers, dat is inderdaad een boom uit de famile Prunus (fruitbomen).

Ik denk dat ik me vergis maar er staat / stond me vaag bij dat er een plantje bestaat dat nauw verwant is aan Tuinkers en dat je dat ook kon eten.

Qua wilde bloemen als extra op salades worden geloof ik ook wel Paardenbloemen gebruikt.