dinsdag 11 maart 2008


WELKE PLANT IS DIT ?


























Ook deze is gefotgrafeerd op 6 maart in de voortuin van An (ook weer met flitslicht).

De plant is me qua soort onbekend en toch komt ie ietwat bekend voor. Het doet me een beetje denken aan een distelachtige maar betwijfel of dat het is. Ik kan em niet vinden in mijn flora noch in andere plantenboeken.

Weet iemand wat dit is ? Zo ja meldt het dan s.v.p. via reacties hieronder.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Waarschijnlijk is het Klein kruiskruid. Zie: http://www.bioplek.org/organismen/planten/kleinkruiskruid.html. De mossoort van een week geleden is zo goed als zeker Gewoon dikkopmos en is het meest algemene mos in Nederland. Groeit in veel omgevingen, van nat tot droog, van voedselarm tot zeer voedselrijk en van zuur tot basisch. Er zijn een aantal look-a-likes zoals Glad dikkopmos. Dan is de sporenkapselsteel glad. Dat is zo op deze foto niet te zien.

Anoniem zei

Hoi JL,

Dank voor de naam van de plant. Bingo ! Dat is em ! Een oproep en al binnen 7 uur is de vraag opgelost. Toevallig had ik al zitten denken aan Jacobskruiskruid waar ik vorig jaar al over schreef maar die heeft niet dat distelachtige. Wel dezelfde vorm qua bladeren en bloemen, ik vind em nu ook in mijn plantengids, door em in het alfabetische register op te zoeken. Geen wonder dat ik er overheen gekeken had want het plaatje is zeer klein en het is ook een erg slechte aquarel.

Anoniem zei

Hoi JL alweer,

Qua Mos noemde je het Gewoon Dikkopmos (wie verzint in godsnaam dergelijke namen :)). Iemand anders noemde die soort ook al (bij het bericht zelf), dus dat zal em dan wel zijn temeer daar ik lees dat ie veel voorkomt en inderdaad had ik ook niet de illussie iets bijzonders te hehben want ik zie dit mos al mijn hele leven overal.

Zo heb ik via je link oo voor et eerst die www.bioplek.org gezien. Die ga ik bij de volgende reorganisatie van de LINKS op de blog ook toevoegen.

Al met al: 3 x dank dus.

Anoniem zei

Net een reactie gschreven, en die floepte weg doordat mijn internetverbinding wegviel. Nogmaals dan : ik heb niet veel verstand van bomen en planten, herken alleen het meest gangbare. Daarom is er eigenlijk ook geen beginnen aan om te gaan zoeken, want ik heb geen idee wáár ik dan moet beginnen...
Gelukkig zijn er mensen die er wel verstand van hebben en dan met een naam op de proppen komen ! Ik heb de foto's van genoemde link gezien en ook zelf de naam op google ingetikt. Onmiskenbaar inderdaad !
Bedankt !