maandag 26 mei 2008


RAAR GEBOGEN BOOMTAKKEN

(Deel 2)


Zoals reeds aangekondigd in het vorige bericht, een meer closeup foto van dezelfde boom.

An vroeg me welk soort boom dit zou kunnen zijn maar bij bomen reikt mijn kunnen bepalen van soorten zich slechts op de bladeren als beste middel ter determinatie.

Dus vroeg ik om een extra foto en dat is de volgende.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Een es is een boom die erg groot kan worden, vaak groter dan de mensen in zijn onmiddelijke omgeving waarderen. En dan wordt hij onverbiddelijk een 'kopje kleiner gemaakt', maar een es is een boom die er door snoeien niet mooier op wordt, en vaak met onelegante vergroeiingen en in de verkeerde richting wijzende takken op die behandeling reageert.
Het gaat hier dus inderdaad om een Es, en de gekke vorm is 'mensenwerk'.

Anoniem zei

Beste Anne,

Je reactie wordt hogelijk gewaardeerd !
Snoeien is een item apart. Meestal bedoeld om de groei van een boom te stimuleren of in banen te leiden die ons mensen beter uitpakt of we esthetischer meer kunnen waarderen. Soms pakt dat totaal verkeerd uit en krijg je enorme eigenlijk gedrochten die soms an sich ook weer wel een charme kunnen hebben. Enerzijds ben ikzelf nooit snoeierig geweest, want het mooist vind ik toch altijd wat moeder natuur er van bakt. Ergens is het een vorm van mutilatie, en het dichtsbijzijnd zijn dan in de Lage Landen de Knotwilg en het is ook al decennia lang mode en hup om Banzai boompjes te houden / kopen / zelf aan te knippen enzo.
Alles wat Japans is schijnt hot, en ik vind dergelijke boompjes ook best mooi, maar diep in mijn hart denk ik toch altijd "blijf er met je tengels van af !"
Blijkbaar is er dus in de Nederlandse stad Schagen al decennia geleden iemand geweest die deze Es ging snoeien en niet wetende wat ie deed en niemand heeft zich daarna bekommerd om de boom en dan krijg je dergelijke uitwassen. Ik heb in het afgelopen jaar wel meer foto's van verminkte bomen op deze blog geplaatst, deels uit fascinatie, deels uit medelij met de boom.