vrijdag 27 juni 2008


ONBEKEND MINI PLANTJE


Een heel klein plantje in het Westerpark. Welk plantensoort het is weet ik niet en ik ben ook vergeten naar de blaadjes te kijken, stom, stom, stom.

De felroze bloemetjes zijn maar een millimeter of 5 - 9 denk ik.

Dankzij het polarisatiefilter staan zelfs de meeldraden er op. Zonder zo'n filter raakt zo'n foto snel overbelicht omdat het vette laagje op de bloemblaadjes veel licht weerkaatst.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is in elk geval een anjertje (Dianthus), ik vermoed de steenanjer of Zwolse anjer (Dianthus deltoides).

Anoniem zei

Beste AnneTanne en JL,

JL, ere wie ere toekomt, jij was de eerste die tegen me zei dat dit vast een Anjersoort zou zijn, jammer genoeg schreef je het niet op de blog, maar we weten nu welk plantje het is.

Het is dus de Steenanjer. Ik dacht ff dat je bedoelde dat het 1 van de 2 soorten zou zijn die je noemde, maar kwam er achter dat de Zwolse Anjer een andere naam is voor 1 en dezelfde soort, namelijk de Dianthus Deltoides. Waarom "Zwolse" ? dachtik, want zwolle is een stad in de noordoostelijke Nederlandse provincie Overijssel. Ook dat "mysterie" heb ik opgelost want de literatuur vermeld dat ie vrij algemeen is in het stroomgebied van de Overijsselse Vecht en Dinkel en elders zeldzaam Zo zeldzaam zelfs dat ie op de Nederlandse Rode Lijst van 2004 staat en zelfs wettelijk beschermd is volgens de lijst van 2002.

Ook las ik dat de Steenanjer houdt van droge grond waar ook veel grassen groeien (Grasland met een kort, gesloten vegetatiedek) en dat soort grassige stukken grond worden ook wel aangeduid als "silicaat grasland" en inderdaad is de specifieke plek waar ie in het Westerpark groeit zo'n beetje het hoogste stuk van het park.

Ook groeien er op dat stuk grond ook veel grassen en met name ook heeeeeel veel Heermoes en dat is een plant die veel Silicium bevat en misschien houdt dat verband met de term silicaat grasland. Nu weet ik wel dat de scheikunde rondom Silicium bijna net zo gecompliceerd is als die van Koolstof en de organische chemie. Maar ik las ook weer, ergens anders, dat grassen voor veel silicaten in de grond zorgen.

Wie ons daar meer over kan vertellen wil ik vragen daar 1 en ander over te schrijven in een reactie.