zondag 8 juni 2008


SPINSELMOT

(Deel 2: spinsels met Larven)


Op deze closeup foto kan je de Larven in de spinsels zien zitten: de zwarte puntjes.

Een dochter van An had bij een andere ingespinde boom al gezien dat de Rupsen uitkomen.

Dat zijn kleine bruine Rupsen die aan een draadje onderaan de spinsels hangen.

Dat vraagt haast om een extra foto :)

LEES OOK DE CORRECTIES IN DE LAASTE 2 REACTIES !

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit jaar heb ik hier maar één heel klein spinseltje, vorig jaar waren er nog wat meer. Ik heb er toen een paar fotootjes van gemaakt, waar de rupsjes al flink groot waren.

Anoniem zei

Gek, het comment-formulier zegt dat de a-tag is toegestaan, en inderdaad ziet 'fotootjes' hierboven er uit als een link, maar in mijn browser is ie alvast niet klikbaar. Hier dus de URL: http://www.flickr.com/photos/annetanne/468897855

Anoniem zei

Hoi Anne,

Inderdaag beweert Blogger dat je HTML kan gebruiken maar ik zag in je vorige bericht ook geen link (URL) of foto staan. Ik gebruik zoals zoveel mensen MSIE, ik heb de laatste versie en alle updates ervan en het wordt er idd. niet beter op. Jij gebruikt meen ik FireFox.

Ik had al bijna willen vragen waar op je blog dan je foto van die spinsels stond, maar die staat dus op Flickr. Dus dan maar eens ff kijken via CRTL C + CRTL V.

Anoniem zei

Het zijn inderdaad de sociaal levende rupsen van de spinselmot. Op de foto zie ik ook minimaal 2 vette rupsen met stippen aan de zijkant - even goed kijken dan kunje ze zien. Dat er eerst sprake is van een larvestadium waar vervolgens rupsen uitkomen klopt niet. Die "zwarte puntjes" waar je over spreekt zijn geen larven maar de uitwerpselen van de rups. Ze vreten heel wat af dus produceren ze ook veel poepjes.

De vlindercyclus bestaat altijd uit 4 stadia: ei, rups, pop en vlinder (imago). In het rupsstadium vervellen ze 3 a 4 keer. De spinselmot overwintert als rups onder het eischildje.

Hier mijn foto van vorig jaar: http://www.deuteren.nl/pix_moerputten/stippelmot_rups_moerputten.jpg. Toen waren er kompleet "ingepakte" bomen, dat heb ik dit jaar nog niet gezien. Ook de eikenprocessierups is itt vorig jaar hier ook nog niet opgedoken.

groet J.

Anoniem zei

Verwarrend allemaal hoor die metamorfoses bij Insekten. Dat verschilt nogal bij de diverse groepen Insekten. Ik lees net ergens dat bij Vlinders en dus ook Nachtvlinders (= Motten) de Larve de Rups IS. Of zo je wilt dus omgekeerd, de Rups is de Larve. 1 en hetzelfde ding. Toen ik io zoek ging naar de makers van de spinsel las ik overal dat het werd gedaan door de Larven van een bepaald soort Mot, nergens werd melding gemaakt dat die Larve een Rups is, en ikzelf vind Rups een gangbaarder woord voor leken dan Larve.

Tja, ik praat mijn straatje een beetje schoon maar geef evenzeer toe dat ik het dus semi-fout heb.

Op de foto van An (de 2e) kan ik met veel moeite 1 of misschien 2 Rupsen ontdekken en die hebben dan hard gewerkt om dat spinsel voor mekaar te krijgen :)

Ik denk overigens dat deze Mot dan ook verwant zal zijn aan de Zijderups.

Ook las ik ergens online dat de Spinmotten de spinsels o.a. maken om Vogels af te weren of in verwarring te brengen maar dat schijnt weinig effectief te zijn.

Tja, aangezien ik vrijwel niks van Insekten weet kan ik alleen schrijven wat ik er online over lees op websites die mij geloofwaardig lijken.

Verder, tot slot, kan ik me nog wel herinneren dat op de middelbare school bij Biologie de metamorfose werd uitgelegd maar toch niet dat het per Insekten groep verschilde en dat terminologie soms hetzelfde betekenen.