CITROENMELISSE Deel 1
Twee dagen geleden al had ik het over de meest woekerende plantensoorten in mijn tuin en noemde toen al de Citroenmelisse. Bij deze.
Als je em als enkele plant in de tuin houdt kan het een rechtopstaande plant kan zijn net als andere officieele kruiden, maar bij mij in de tuin woekert ie enorm, net als de andere woekerende planten en alles tuimelt over elkaar heen dus ik kan geen keurige foto van de Citroenmelisse tonen maar alleen wat takjes.
De kleur van de bladeren is zeer lichtgroen, gelig groen haast, daar herken ik em altijd aan. De geur van de bladeren is de geur van citroen maar het is niet dezelfde plant die je vroeger vaak op studentenkamers aantrof en die ook naar Citroen ruikt, die werd meen ik Citroenkruid genoemd.
Deze plant die in Nederland dus intussen zwaar verwildert (in met name tuinen) komt van origine in uit het Middellandse Zee gebied. Al in de vroege middeleeuwen raakte ie via kloostertuinen door heel Europa verspreid en het schijnt zelfs een favoriete plant te zijn geweest van Karel de Grote.
De reden dat ie zo woekert in mijn tuin is ook weer (net als bij de Grote Brandnetel) het forse wortelgestel.
De officieele naam duidt met het laatste Latijnse woord op het medicinale gebruik: Melissa Officinalis. In het kort kan ik zeggen dat vrij veel toepassingen ervan rustgevend werken maar ook dat ie de spijsvertering bevordert. Ook culinair zijn er diverse toepassingen voor deze plant. In plaats van boeken en websites citeren verwijs ik graag naar zeer bijzondere en informatieve site / blog met een link naar deze plant:
www.annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-a-j/melissa-officinalis-citroenmelisse
Verder wil ik nog vertellen dat ie in Duitstalige landen ook in een alcoholische drank werd verwerkt die ook een specifieke naam heeft (die ik echter niet kan terugvinden) en dat die drank zelfs voor monniken en nonnen veroorloofd was te drinken. Ook wordt de olie ervan wel verwerkt in zalfjes enzo tegen een verstopte neus enzo, net als Munt en Eucalyptus.
En ook dat de plant geliefd is bij Arabische volken net als Kruizemunt en dat daar thee van gemaakt werd / wordt.
De plant hoort bij de familie der Lipbloemigen en er zit veel nectar in waar allerlei Bijen en Hommels op af komen. De bloemetjes zijn vrijwel wit en staan in een soort krans. En in 1 krans kunnen de bloemetjes 1 voor 1 bloeien, oftewel anderen zijn al uitgebloeid en weer anderen gaan nog bloeien. (Dat is met name op de foto in het volgende bericht te zien.)
Wat betreft die eerdergenoemde zeer lichtgroene / gelig-groene bladeren is dat vooral het geval bij jonge bladeren. Als de bladeren wat ouder worden krijgen ze een bolling in de bladeren, tussen de nerven in, en dat heeft wel wat weg van Basiclicum. Ook zijn de bladeren nogal gevoelig voor allerlei aantastingen, 1 daarvan is een soort "roest" aantasting (net als bij Stokrozen lijkt me) en ook van Mineerders.
De blaadjes zijn het lekkerst en fris voordat ze bloeien. Net als bij andere bruikbare Lipbloemige kruiden (en veel andere Kruidensoorten) moet je ze altijd oogsten voordat ze bloeien omdat de etherische olie dan nog in de bladeren zit (die je kan drogen, een gebruiksaanwijzing daarvoor is weer een verhaal apart dat ik op verzoek nog wel eens kan vertellen uit eigen leerschool :)) omdat die olie anders naar de bloemen trekt die niet te drogen en gebruiken zijn. Ook kan je de bladeren het best plukken vlak na zonsopgang want zodra de zon gaat schijnen verdampen er weer vluchtige stoffen. EN dus bij voorkeur met de hand plukken en niet met een mes of schaar afknippen ! In de volks-/ kruidengeneeskunst geldt dat kruiden in kracht inboeten als ze met ijzer of staal in aanraking komen, maar wat daarvan ook alweer de meer wetenschappelijke verklaring was weet ik niet meer.
Iemand dat dat weet ?
Ook zie ik al jarenlang dat ie rond deze tijd ook in kleine potjes in bepaalde supermarkten wordt verkocht maar ik raad je dan aan em eerst over te planten naar een grotere pot en em dan pas in je tuin te zetten inclusief pot en em wat uit de buurt te houden van andere planten want als de wortels "ontsnappen" (die wortels zijn zeer wintervast) zijn de rapen gaar :) en neemt ie zoals bij mij de halve tuin over.
Als ik exemplaren (of stekjes ervan) uit eigen tuin zou kunnen verkopen voor dezelfde prijs als er in supermarkten voor wordt gevraagd zou ik haast een budget hebben voor een wereldreis :)
2 opmerkingen:
Het drankje dat je bedoelt, is wellicht Melissengeist.
In Duitsland vind je tegenwoordig nog o.a. de Klosterfrau Melissengeist, en (ook hier ten lande) de Balsemieke Melissegeest van Weleda.
Beste Anne,
Sorry dat ik zo laat reageer (ik was het vergeten) maar evenzeer en even zoveel dank ! Ik bedoelde inderdaad het Duitse Klosterfrau Melissengeist. Eigenlijk had ik me die naam moeten herinneren, en het was ook frusterend dat ik de naam ook niet kon vinden met dat verrekte Google (laat ze het maar niet lezen want ze hoosten deze blog). Soms zijn oude Kruiden-boeken toch van onschatbare waarde.
Ik heb er nog minstens 10 (of meer) in grote dozen zitten die ik al 20 jaar meesleep bij verhuizingen. Maar die dozen raken maar steeds niet uitgepakt. Moet ik toch eens werk van maken, want ik dacht die boeken (overigens ook andeere boeken over andere onderwerpen) niet meer nodig te hebben omdat ik de inhoud wel uit mijn hoofd meende te kennen maar zoals parate kennis groeit zo slijt het ook.
Een reactie posten