donderdag 31 juli 2008


ONBEKENDE PADDENSTOEL # 1


Loodgrijze Bovist = Bovista plumbea

Deze noemde An een "poffer" maar ik denk dat dat een volks- of dialect- of misschien zelfs wel zelfverzonnen naam is.

Ik denk dat die naam betrekking heeft op het feit dat als je er tegen stoot of op slaat of tegen trapt er een hele wolk met stof uitkomt. Dat stof zijn de sporen. Wij hebbeb dat niet gedaan, maar als kind heb ik het wel eens gedaan en vooral als ze nog helemaal intact zijn (het exemplaar op de foto is, denk ik, van zichzelf al opengebarsten) ze een ploppend zacht geluid geven.

Wat voor soort dit is zou ik echt niet weten al doet het me denken aan Aardsterren, maar die hebben aan hun voet en liggend op de grond een soort stervormige uitsteeksels en die zie ik niet op deze foto.

De grootte van dit exemplaar kan je wel inschatten aan de hand van de blaadjes van het plantje ernaast, de Hondsdraf.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Anton,
dat ik 'poffer' zei heeft inderdaad wel te maken met het feit dat als je hem stuk schopte (ja, ik heb me daar als kind vast wel eens aan bezondigd...) hij een 'pof'geluidje maakte.

Ik heb laatst van mijn moeder twee paddenstoelenboekjes gekregen en ben daar in gaan neuzen, op zoek naar deze. In Elseviers natuurwijzer in kleur (paddenstoelen) vond ik een foto die verdacht veel op deze lijkt, op de pagina met "stuifzwammen".
Hij lijkt dan het meeste op de loodgrijze bovist : bovista plumbea. Als ze nog jong zijn, zijn ze wit. Ze staan in kort gras, en zijn er het hele jaar en zijn vrij algemeen voorkomend.
Of het echt 100% zeker is, weet ik niet, daarvoor ben ik niet genoeg specialist.

Anoniem zei

In de tussentijd (tussen onze emails) en deze blog publicaties had ik ook al zitten Googlen met het woord Stuifzwammen en kwam daarbij ook Bovisten tegen hoewel ik die zelf nooit zien "stuiven" (verspreiden van sporen).

In mijn paddenstoelen boek komt ie niet voor helaas: "Paddenstoelen herkennen en verzamelen" van Till. R. Lohmeyer en Ute Kuenkel, 2006.
De Nederlandse uitgever van het boek kan ik in het boek niet eens vinden. De auteursnamen doen vermoeden dat het van origine een Duitstalig boek is maar ook daarin zit je dan weer fout. Het is een van origine Engels boek uitgegeven door Parragon Books Ltd., Bath, UK.

Het is best een mooi boek met veel mooie en goeie foto's maar toch meer gericht op een publiek dat graag paddenstoelen zoekt voor de consumptie. Meer dan een echt natuurboek.

Online kom ik van deze soort vooral foto's tegen van vrij jonge exemplaren die dan nog wit zijn.

Wel vond ik nog 2 foto's van oudere donkerder exemplaren. 100 % overtiogd ben ik nog niet maar ook ik ben geen specialist, en dat is ook geen criterium om iets te schrijven op deze blog.

Hier de 2 foto's elders online:
http://www.biopix.nl/Photo.asp?PhotoId=49532&Photo=Loodgrijze-bovist-(Bovista-plumbea)

http://www.biopix.nl/Photo.asp?PhotoId=49533&Photo=Loodgrijze-bovist-(Bovista-plumbea)