zondag 4 november 2007


ONBEKENDE PADDENSTOEL

DEEL 4


Hier nog een foto van weer een andere exemplaar dat er vlakbij stond. Een omgevallen of omgetrapt exemplaar en onderaan valt nog een stukje hoed van de paddenstoel te zien, fel rood ditmaal.

An kan dus wel eens gelijk hebben dat dit dus exemplaren zijn van de Russula Aurea. Vergelijk maar eens met deze foto:

www.mtsn.tn.it/russulales-news/tx_photos.asp?index=5184

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuke foto btw - beter ook voor de determinatie.
Ik denk dat je hier een braakrussula (Russula emetica f. longipes) te pakken hebt. Op die andere foto's staat denk ik een ander soort. Zelfs of die andere een russula betreft is onduidelijk. Een van de kenmerken van russula's zijn de lamellen aan de onderkant. Die moeten ononderbroken doorlopen tot aan de steel. Als je de lamellen dwars insnijdt met een mesje bijvoorbeeld dan horen er geen melkachtige druppels te onstaan. Is dat wel het geval dan is er sprake van een melkzwam die verder vaak vrijwel identiek is. Een andere gelijkende rode russula is de duivelsbroodrussula (Russula drimeia). Beide russula soorten ruiken fruitig maar zijn giftig, echter niet dodelijk!

AntonV zei

Hallo,

De paddestoelen op de laatste 2 foto's zijn inderdaad 2 verschillende exemplaren, maar ze stonden wel vlak bij elkaar. De 2e eerdere foto's waren van 1 en hetzelfde exemplaar.

Het algemene uiterlijke kenmerk van Russula's is dat de bovenkant van de hoed hol is, in meerdere of mindere mate. Bij de laatste foto is dat weer niet te zien maar daarvan zie je dus die lamellen.

Op foto's elders van de Braakrussula blijkt de hoed behoorlijk bolvormig met een soort trechterachtige kuil erin en dit exemplaar (of indien het verschillende soorten zijn alle exemplaren)vrij plat was en de holte slechts zeker miniem.

Dus Braakrussuala betwijfel ik toch nogal.

Anton

Anoniem zei

De foto van de omver getrapte paddenstoel kenmerkt identiek de voortgang van de blog hier.