donderdag 28 februari 2008
PAASTAKKEN
Op diverse online pagina's is te lezen dat van ofwel de Krulhazelaar danwel de Krulwilg in het vroege voorjaar paastakken verkocht worden. In praktijk worden dergelijke takken van beide boomsoorten als zodanig verkocht, al naar gelang hoe de pet van de bloemist staat en er kennis van botanie in combinatie met de ouwe Christelijke tradities aanwezig is en de functie van de takken nog bekend is. Wie daarover meer weet mag het in een reactie laten weten.
Ook in het Jodendom worden de takken gebruikt bij het Loofhuttenfeest.
Intussen zijn de takken een puur esthetische verschijnsel geworden want het zijn mooie en zeer opvallende takken die al aan het uitbotten zijn in een vaas op tafel te hebben.
Eerder deze week zag ik ze al staan in een grote emmer bij een bloemstalletje in winkelcentrum De Arena. Ze (de commercie) zijn er dus alweer vroeg bij want zo zie ik in supermarkten ook al paaseieren te koop liggen.
Ik vroeg aan de verkoopster van het bloemenstalletje "van welke boom zijn de gekrulde takken ?" En ik kreeg als antwoord "Paastakken" en ik zei meteen "dat vroeg ik niet, ik vraag niet hoe ze heten maar van welke plant ze komen ?"
Ik zag een hoop twijfel en op den duur kwam ik uit dat het van de Kronkerhazelaar was en liep ze voor bevestiging naar haar in druk beraad zijnde chef die wist te vertellen dat het van de Corylus was en dat is dus de gelachtsnaam van Hazelaars. Wellicht klopt het ook wel maar echt overtuigd ben ik nog niet, want er zaten nog geen katjes in zoals bij de struik die ik een paar dagen geleden fotografeerde, alleen hele kleine knopjes waar ik ook niets kon opmaken. Nu neem ik niet aan dat die takken nu al massaal verkocht gaan worden, want het is dit jaar pas op 23 en 24 maart Pasen. Ik zal de komende weken het bloemenstalletje dus eens in de gaten houden en nog eens kijken als de knoppen verder uitgelopen zijn. Ik ben ook wel benieuwd naar de verkoopsprijs trouwens (zal best pittig zijn vermoed ik).
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Ik was zoeven weer bij dat bloemenstalletje in de Arena en de chef ervan was al het soul al aan het inpakken en inladen (ze doen dus niet mee aan de donderdagse koopavond). Ik sprak de man aan over gisteren en vroeg hoe ie zo zeker wist dat zijn paastakken van een Krulhazelaar waren en dat ik ook wist dat er dergelijke takken van Krulwilgen verkocht worden. Ik vroeg of ie zelf kweker was of dat ie zijn spullen bij de veiling in kocht. Dat laaste dus en als ik het goed begreep worden daar de planten ook verkocht worden onder hun Latijnse naam want dit keer lepelde ie zelfs de vollgedige Latijnse naam op als zijnde wat er op het bordje bij de veiling stond.
Toch denk ik dat je een tak van de Krulhazelaar in de grond steekt niet veel kasn hebt dat het uitloopt. Bij takken waarbij dat wel succes heeft zijn dat toch Krulwilgen denk ik. In ieder geval blijkt dat in het geval van de boom in Ans tuin het geval te zijn.
Aanverwant reacties zijn ook te vinden bij het bericht met de foto over de dode Krulwilg boom in Ans tuin.
In het Zuiderpark in Den Bosch kun je schitterende ´legale´ lentetakken halen kunt als je snel bent. Ik zag vandaag dat de gemeente nl. een soort magnolia´s (bloemblaadjes geen 10 maar 5 cm lang) heel slim (not) na de knopvorming rigoreus gesnoeid heeft (de takken liggen daar op een hoop te wachten op de schredder) samen met andere bomen aan het zijpaadje met de boomhazelaars aan de westkant van het park. Ik heb enkele takken met een openende knop meegenomen maar de andere knoppen openen zich door de warmte nu ook en hebben een niet overheersende zoete geur.
Aan de zuidkant van bastion Baselaar is ook een kolonie speenkruid die nu tientallen bloemen heeft, ook zo onder de trompetboom langs de muur op het oostelijkste punt van het vonk - en vlamterrein waar de gemeente trouwens de ca. 30 vrij jonge platanen idem gesnoeid heeft.
Een reactie posten