zaterdag 22 maart 2008


ALWEER 'N ONBEKENDE PLANT


Hierbij alweer een bekende plant die ik van uiterlijk ken maar em niet kan benoemen. En ik kan em ook niet in mijn plantenboeken vinden.

Gefotografeerd op dinsdag 10 maart j.l. in de Guldenvliesstraat naast de ingang van een voormalige fabriek.

Als iemand de soortnaam kan noemen dan hoor ik het graag via reacties hieronder.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Anton,

Eenzelfde exemplaar, exact naast deze, is inmiddels tot volledige wasdom uitgegroeid. De bladkleur is drastisch (understatement) veranderd en hij staat nu in bloei. Misschien is het interessant om achteraf, als de plant goed determineerbaar is, nog eens terug te komen op eerdere oproepen? Dit natuurlijk wel voordat een gemeentedienst de plantjes dood komt stomen.

groet,

Anoniem zei

Dank voor de tip.

Uiteraard kom ik op oproepen terug als planten beter te onderscheiden zijn en vastgesteld kan worden wat het is.

Ik weet dat jij ook 1 of meerdere plantengidsen hebt en jij hebt em nu in volle wasdom gezien. Kan jij em ook niet vinden in je boeken ?
Zoals ie op mijn foto staat vind ik het ook best een mooie plant maar het zou me niks verbazen dat als ie eenmaal "doorschiet" ineens minder mooi is (al blijft dat allemaal subjectief). Jij schreef immmers ook al dat ie drastisch van uiterlijk is veranderd.

En hoe dat nu zit met dat spuiten van de gemeente zou ik toch ook wel eens precies willen weten. Ik geloof je op je woord dat ze stoom gebruiken, maar ik vermoed toch dat er iets chemisch in zit. Een onkruidverdelgingsmiddel dat officieel geen gif is maar een groeimiddel, letterlijk, de plant krijgt als het ware een injectie waardoor ie heel snel gaat groeien.
Het proces waar ie normaal de rest van het jaar over doet, wordt versneld tot een hele korte periode waardoor ie zichzelf in rap tempo "dood groeit".

Anoniem zei

Ik hou het op Gele Mosterd.

zie: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Gele_mosterd_groenbemesting_%28Sinapis_alba_green_manuring%29.jpg

Negeer mijn vorige bericht svp... daar had ik het mis.

De bladvormen veranderen wel aanzienlijk. De topbladen zijn spits. In mei/juni staat de plant in bloei.

Anoniem zei

Hoi Johan (en anderen uiteraard),

De link die je gaf is alleen van een foto en die overtuigt mij niet direct. De complete link waarvan de foto een onderdeel is is http://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_mosterd . Ik lees daar dat de plant eigenlijk Witte Mosterd heet en dat ie alleen in de volksmond de Gele wordt genoemd omdat ie gele bloemen heeft.

Het is ook niet DE Mosterd waarvan mosterd gemaakt wordt. Deze Mosterdsoort wordt in de landbouw gebruikt als groenbemesting zoals dat ook gedaan wordt met Vlinderbloemigen zoals Lupine en Klaver (dat gezaaid wordt door boeren om te voorkomen dat een preceel qua grondstoffen uitgeput raakt, Vlinderbloemigen brengen bijv. weer stiksof in de grond).

Anyway Witte of Gele Mosterd is dus een cultuurplant maar dan van het "type" "nuttig" en dus ook geen sierplant.

Des te raadselachtiger vind ik het dat de plant zo maar midden in de stad op een stoep opduikt. Ik zou dus haast gaan denken dat 1 of andere kunstenaar em daar geplant os gezaaid heeft. Ik heb dus een vraag gesteld 'welke plant is dit ?' en nu die vraag beantwoord is of zo goed als beantwoord, kom ik dus weer met een vraag :)

Anoniem zei

Nogmaals (want ik vergat iets),

Ik beweerde ook niet dat het GEEN Gele Mosterd is, alleen dat de bladeren op die Wikipedia pagina ern niet echt ook lijken. Maar je gaf ook al aan dat de bladeren tijdens de stadia van de seizoenen nogal kan verschillen.

In Nederland komt in het wild ook Zwarte of Bruine Mosterd voor, en die lijkt op de Gele of Witte.
Die Zwarte is wel inheems maar zal wel verwilderd zijn want autochtoon is ie niet, hij komt uit het Middellandse Zee gebied maar is na WOII in de kop van Noord Holland geprobeerd te telen maar dat werd geen succes.

Anoniem zei

Ik zie de plant overal staan, dus dan is het zeker geen kunstproject ofzo. Het is een zeer algemeen voorkomende plant in onze streken net als zijn zusje Koolzaad die nu volop bloeit. Herik is ook zo'n aanverwante soort. Je hebt vele soorten en tussensoorten en eea schijnt ook nog te kruisen te zijn. De families Sinapsis (mosterd) en Brassica (Koolzaad) lopen in elkaar over. Na bloem- en zaadvorming kunnen we wat betreft determinatie nog definitiever zijn. Nog even wachten dus.

Anoniem zei

Koolsoorten en Mosterd zijn verwant ja. Koolzaad ken ik wel, ook een cultuurplant die verwilderd is, maar die ken ik door en door en dat is de plant war we het over hebben zeer zeker NIET, maar "we" "moeten" het wel zoeken in die planten geslachten en families, de Kruisbloemigen idd.

Je hebt zelfs hele akkers waar Koolzaad verbouwd wordt en daar zetten professionele imkers graag hun bijenkassen neer en dat levert dan Koolzaad honing op maar dat is vaak een honingsoort die snel versuikerd.

Er zijn wel meer inheemse planten die later tot sierplant verworden en zelfs tot landbouwgewas.

Een mooi voorbeeld is de autochtone Teunisbloem en erg staat me zelfs een herinnering bij van meer dan 15 jaar terug toen jij (JL) en ik de polder ingingen om plantjes te kopen nadat we voor een kunstproject een aantal eco-geiten een speeltuintje aan de Mayweg hadden laten kaalvreten (geiten vreten alles net als die Hebridean schapen waar ik het een paar dagen geleden nog over had).

Bij die kwekerij verkochten ze die Teunisbloem voor 5 gulden per stuk en toen we huiswaarts fietsten kwamen we precies dezelfde plant in de berm tegen.

Sterker nog, enkele jaren later zag ik op het Zeeuwse eiland Schouwen Duiveland hele akkers volstaan met Teunisbloemen en dat bleek achteraf een akker te zijn van een aangetrouwde neef en vroeg hem ernaar. Hij vertelde me toen dat hij het kweekte voor de farmaceutische en cosmetische industrie en dat het meer opleverde dan traditionele gewassen zoals Aardappelen, Suikerbieten en Zomertarwe.

Een ander gewas dat op dat eiland op dat eiland ineens de kop op stak in de 70ies was de reeds eerder genoemde Slaapbol (een Papaversoort waar in Asie opium wordt gemaakt) en daar werd gekweekt voor het zgn. Blauwe Maanzaad voor broodjes. Van Blauw Maanzaad kan je als je er teveel eet flink slaperig kan worden net als van Opium. Let wel : ! ik heb nooit Opium of enig Opium derivaat gebruikt maar intrigerend vind ik dergelike verhalen wel.

Anoniem zei

En nu ik toch bezig ben over ouwe en nieuwe landbouwgeassen, in Zeeland werd vroeger voordat er Suikerbieten verbouwd werden was de Meekrap een plant die massaal verbouwd werd, Die werd verbouws vanwege de kluerstof die er uit te winnen viel, die als kleur bekend staat als Kraplak, een zeer donkerrode naar paars neigende kleur.
Er bestonden bij divers dorpen een soort primitieve fabrieken die meekrapstoof werden genoemd. Mooie gebouwen en een voorbeeld van primitieve agrarische industrie uit tijden van lang voor de industriele revolutie.

Anoniem zei

Teunisbloem is nu misschien inheems te noemen, maar komt uit Amerika. Hetzelfde geldt voor springbalsemien, in het Engels Himalayan balsam genaamd, die komt uit de Himalaya. Over een tijdje zullen we de grote waternavel(Hydrocotyle Ranunculoides)wel net zo inheems kunnen noemen.

Zie ook de Noorderlicht aflevering uit 2000 over het verschuiven van wat inheems is (o.a. op Tien Gemeten) en over de grote waternavel op

http://noorderlicht.vpro.nl/afleveringen/2934179/items/3117016/

Conclusie: als het in het wild overleeft is het inheems.