donderdag 27 maart 2008


ONBEKENDE PLANT 2

OP OLIEMOLEN BASTION


Hier de 2e plant die ik gisteren vond en die ik ook niet ken.

Wie kan er uitsluitsel over deze 2 planten geven ?

Ik wil echt niet lui lijken, en steeds maar om hulp vragen. Ik ken best veel planten WEL, toch minstens 500 ofzo, dus ik vraag het echt niet zomaar.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De plantjes zijn nog nauwelijks droog achter hun oren/blaadjes van de sneeuw. Ik stel voor ze even de kans te geven om wat groter te groeien zodat ze hun volwassen postuur en bloementooi kunnen tonen. Dan zal het ongetwijfeld veel eenvoudiger zijn ze te determineren. De beiden lijken op een composiet. Was de eerste harig?

groet JL

Anoniem zei

Hoi JL (en anderen uiteraard ook),

Allereerst dank voor je reactie en precies wat je schrijft heb je helemaal gelijk in, geef de plantjes de kans om wat verder te groeien en dan ontwikkelen ze zich wel op een manier dat ze wat gemakkelijker "determineerbaar" worden. Dat is nu juist een "sport" die ik al enkele decennia beoefen, n.l. plantjes gedurende alle seizoenen proberen te herkennen en te observeren hoe ze er in de loop van het jaar uit zien.

Het mooiste voorbeeld van een inheemse kruidachtige plant die er door de seizoenen heen heel verschillend uitziet vind ik Look-zonder-Look. Een plant die helemaal niet bij de Look familie hoort (en waar ook uien bij horen trouwens). Die ruikt naar Look maar IS geen Look, vandaar ook de naam van de plant.

Dat plantje heb ik hier om de hoek ook al zien opduiken / zijn kopje zien opsteken, maar stond helaas tussen teveel andere planten om er een duidelijke foto van te kunnen maken, maar ik zal nog eens verder kijken dan mijn neus lang is maar het devies van de blog blijft dat ik schrijf en fotografeer voor deze blog op een basis van wat me voor de voeten komt en het niet doelbewust ga opzoeken of onderzoeken.

Verder: van sneeuw of extreme vorst is in de afgelopen maanden ook amper sprake geweest en eigenlijk zijn alle kruidachtige plantjes die ik in afgelopen weken heb gefotografeerd en met een verhaaltje op de blog heb gezet juist aan de vroege kant, maar er is niet zozeer sprake van een vroeg voorjaar laat staan warm voorjaar maar van een zeer milde winter en dat vind ik toch wel een verschil.

Anoniem zei

Hoi JL,

Ik vergat enkele vragen en opmerkingen te beantwoorden.
Je schreef 1 reactie n.a.v. 2 berichten en 2 foto's. Ik antwoord nu toch per plant / bericht / foto:

ONKENDENDE PLANT 2 heeft inderdaad haartjes op het blad ja (kan je ook goed zien als je op de foto klikt en het is 800 x 600 resolutie ziet). Het plantje heeft wel dikke blaadjes die haast doen denken aan een vetplantje ofzo want het volgens mij echter niet is.

ONBEKENDE PLANT 1 heeft eerder aan de randen van de bladeren wat hele kleine stekelachtige uitsteekselstjes maar echte stekels zijn het (alhtans nu nog) niet.

Verder denk ik bij de plantjes zoals ze er nu uitzien ook niet aan de planten familie van de Composieten, maar het zou niet de eerste keer zijn dat ik me vergis hoor.