donderdag 15 mei 2008
DE HEINIS ALS ECOSYSTEEM
Ik heb er de laatste tijd een beetje een gewoonte van gemaakt (eigenlijk meer instinctief dan bewust) om gebiedjes waar ik veel foto's maak ook tekstueel te omschrijven, als totaal ecosysteem en biotopen van bepaalde planten- en diersoorten.
Ik heb intssen al wat foto's geplaatst uit Natuurgebied de Heinis en geschreven dat het niet echt een moeras is maar dat er wel diverse wielen zijn, watertjes die overblijfselen zijn van vroegere dijkdoorbraken van de Maas.
Het gebied ligt langs twee zijden van een ouwe dijk en dat tesamen met het noemen van die wielen is dan nog verre van compleet want er zijn ook diverse weilanden met grote bomen erin maar die liggen meer oostelijk en in dat gedeelte ben ik op 1e pinksterdag niet geweest.
Met name dat meer westelijk deel bestaat uit wat je Ooijbos schijnt te noemen. Ik kende dat woord wel maar niet de daadwerklijke betekenis.
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Ooibos
Alles wat daar als ecosysteem beschreven wordt klopt als een bus, De Heinis is weliswaar niet letterlijk een uiterwaard. Dieren zoals Bevers en Ooievaars zijn er niet bij mijn weten, maar alles wat er op die webpagina staat over de vegetatie klopt wel helemaal.
Wilgen en Populieren (zacht hout) maar ook hardhoutige bomen zoals Eik zie je er veelvuldig. De Wilgen en Populieren op de meer lagere delen (dichter bij het grondwater) en de al wat oudere Zomereiken meer in het talud van de Hervense DIjk. Toch zag ik, tot mijn verbazing, ook een heel jong Eikenboompje midden tussen het Riet (zie volgende bericht).
Andere planten die ik er heb gezien em niet gefotgrafeerd (die ik WEL gefotografeerd heb zie je vanzelf voorbij komen) zijn: (let wel ik beweer niet dat die alleen daar groeien):
Houtachtigen:
- Braam
- Els
Kruidachtigen:
- Fluitenkruid
- Scherpe Boterbloem
- Balsemien (verwilderd ?)
- Grote Brandnetel (maar waar groeit die niet) :)
- diverse soorten Zuring
- Grassen en riet in alle soorten en maten
- Lisdodde (de Kleine of de Grote ?)
+ de reeds eerder getoonde Gele Lis
en ik vergeet vast nog een hoop.
Qua vogels heb ik er niks bijzonders gezien, niet eens Waterhoentjes of Meerkoeten of Zilverreigers maar dat wordt eens dezer dagen gecompenseerd door observaties en foto's van An die dezer dagen met een bootje op excursie was in Schagen.
Van de vrienden waar ik was voordat ik verderging naar De Heinis weet ik dat er wel Sperwers moeten zitten. De vader heeft er ooit een weten te fotograferen.En ook werd me verteld dat er decennia geleden ook nor Orchissen groeide maar of het toen al een beschermd natuurgebied van het Brabants Landschap was weet ik niet.
P.S. In eerdere berichten noemde ik de omschrijving van een gebied een biotoop maar dat was het verkeerde woord, dat is een term die een gebied omschrijft van 1 specifiek soort plant of dier. Omschrijf je een gebied als geheel waar een bepaalde groepen soorten die in zo´n gebied leven dan wordt dat een eco-systeem en in feite wist ik dat allang dus laten we het maar houden op een fout vanuit onnadenkendheid.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten