vrijdag 13 juni 2008


ONBEKEND PLANTENSOORT



Ook deze vond ik aan de Buitendijk. Een plant die ik nog nooit eerder gezien had.

Gevoelsmatig zegt toch me iets dat het niks bijzonders of zeldzaams is. Ook zegt iets me dat het een verwant is van een of ander voedselgewas zoals Sla of Kool.

Wie het weet mag het zeggen.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Door de aanvankelijke onogenlijkheid en de markante bladvormen 1 van mijn lievelingsplanten: de Raket. Welke laat ik even aan jou over. De aanverwante Zandraket was btw het allereerste plantje op onze planeet waarvan het DNA is ontleed. De volgorde van alle circa 125 miljoen basenparen ervan is nu sinds een aantal jaar opgehelderd.

groet J.

Anoniem zei

Hallo JL,

Ik kwam er ook achter dat er vele soorten Raketten bestaan, dat wist ik niet.

Dat DNA verhaal vertelde je me al eerder dus dat wist ik wel ja.

Wat ik me dus afvraag is hoe ze aan hun naam komen ? Je gaat een plant pas naar iets noemen als dat "iets" al bestaat en een raket is toch een 20e eeuwse uitvinding lijkt me en ik maak me sterk dat die planten al niet veeeeeel eerder hun naam hebben gekregen.

Waar de vorm van het blad van de plant op de foto mij aan doet denken in de mediterrane (Italiaanse) bladgroente 'Rucola' al is die veel kleiner dan deze plant die minstens 30 a 40 centimeter hoog is.

Maar het zou me niks verbazen als Rucola van deze plant afstamt.

Anoniem zei

Ik heb nog eens wat extra research gedaan naar deze plant en denk nu dat het een Zandkool is (de Grote of de Kleine).

Dat is inderdaad familie van Raketten maar ook van Koolzaad en ook de op de Tuinkers lijkende Akkerkers.

Misschien bij determinatie toch ook maar eens vaker een beroep doen op de smaakpapillen :)

Anoniem zei

Ik zou er maar niet van eten..... Na vanmiddag weet ik dat dit de giftige Kompassla is - directe familie van Gifsla! De bladeren staan mooi Noord-Zuid en vertikaal zodat ze op het heetst van de dag vrijwel geen zon vangen; dit als bescherming tegen uitdrogen. Het is een prachtige plant waar nog wel meer over te zeggen valt....

Anoniem zei

Hoi Johan,

Vanmiddag zagen we die Kompassla tesamen elders en ik betwijfel toch ten sterkste of dat dezelfde is als op mijn foto.

Ik ben de enige van ons 2 die ze allebei gezien heeft, ik bedoel de exemplaren daar waar we samen waren en die aan de Buitendijk, voor mijn gevoel was die aan de Buitendijk een toch wat andere plant (maar zeer zeker verwant dat wel).

Ik zal die aan de Buitendijk nog eens gaan bekijken en checken of ie van die stekels op de hoofdnerf aan de onderzijde van het blad heeft want dat is denk ik toch het belangrijkste herkenningspunt.

En voor zover ik aan mijn eigen foto kan zien staan de bladeren ook niet bepaald in een windrichting, daar zal ik ook eens op letten als ik weer ter plekke ben.

Anoniem zei

Hoi,

Het kan haast niet missen: Kompassla - op deze foto zie ik ook een rij stekels onder de bladeren. De topbladeren zijn idd nog niet gedraaid - dat was bij het exemplaar in het Westerpark ook het geval. De lagere bladeren zie je op deze foto ook vertikaal gekanteld en als een zonnenwijzer onder een hoek van 45 graden staan. Verder herken ik ook de bladlobben langs de stelen. Maar laat maar weten na verdere inspectie.....

Anoniem zei

Hoi JL en anderen, ik ben intussen teruggeweet en het is inderdaad Kompassla afgaand op die rij stekels aan de onderkant van het blad. De bladeren zijn echter allemaal van onder tot boven geveerd, i.p.v. dat ene exemplaar in het Westerpark een paar dagen geleden (een foto daarvan komt ook nog op de blog).

Dat kompas verhaal van de bladeren die Noord-Zuid staan klopt maar gedeeltelijk, de bovenste bladeren staan eerder Noordwest-Zuidoost en dit maal heb ik de windrichtingen op de stadskaart bekeken.

En meer onderaan aan de plant staan de bladeren alle kanten op.