zaterdag 8 september 2007


EIKENBOMEN & EIKELS


De herfst breekt dit jaar al behoorlijk vroeg aan, ik plaatste al eerder een bericht en foto over Paardenkastanjes en de Kastanjes zelf.

Deze eikels heb ik gevonden op zondag 26 augustus in natuurgebied De Heinis in het noorden van Den Bosch. (Er volgt nog een apart bericht over het gebied.)

De foto is door mezelf gemaakt, ditmaal met flitslicht en dat is een bewuste keuze. Daaroor krijgen de eikels die van nature glans hebben ook op de foto glans. Bij fotograferen zonder flitslicht valt die glans weg, vandaar.

Op een stukje van de dijk in De Heinis staan Eikenbomen (de in Nederland inheemse Zomereik, Latijns-wetenschappelijke naam Quercus Robur) en dat verbaasde me enigzinds. Het zijn ook geen grote eikenbomen (je ziet ze ook langs de dijk van het Drongelens kanaal), niet zoals je ze soms ziet langs lanen op bijv. landgoederen en wegen en soms oude snelwegen (de vroegere snelweg tussen 's-Hertogenbosch en Tilburg is (was ?) daar een mooi voorbeeld van. Plekken in Den Bosch waar dergelijke grote Eikenbomen staan ken ik uit mijn blote hoofd niet, ook geen solitaire exemplaren in parken ofzo.Vaak zie je in natuurgebieden onder Eikenbomen dat de eikels kiemen en kleine boompjes worden. Ook ze zelf poten / zaaien levert boompjes op, ze kiemen gemakkelijk maar het zijn wel trage groeiers, voordat ze volwassen zijn (lees zelf eikels produceren) kan decennia voorbij gaan. In het algemeenheid geldt dat bomen die traag groeien hard hout produceren, en andersom. Vandaar dus dat het feit dat hardhout dat in tropische oerwouden gekapt wordt ook zo bedreigend is, die bomen zijn ook trage groeiers. Paardenkastanjes daarentegen zijn snelle groeiers (waarover ook later mee).

Geen opmerkingen: