woensdag 20 februari 2008


SATURNUS ZONDAG TE ZIEN

Nu ik vandaag ook astronomie onderdeel van de blog heb gemaakt en de maansverduistering heb aangekondigd wil ik vaker dergelijke dingen gaan aankondigen. Ik heb zojuist ook een link toegevoegd met gegevens van het waarnemen van hemellichamen in Nederland (en Belgie) en daar las ik zojuist dat er in de nacht van zaterdag op zondag aanstaande voor liefhebbers weer iets te zien valt.

Het leek me goed om het dit keer wat ruimer op tijd aan te kondigen, bij deze dus :)

De planeet Saturnus is die gehele nacht goed en helder te zien (uiteraard en zoals altjd mist er niet teveel bewolking is). De planeet staat dan in oppositie met de Zon en staat ook relatief dicht bij de Aarde, waardoor ie vrij groot en helder te zien is en ook vrij hoog boven de horizon staat. Rond 01:00 uur op zondagochtend 24 februari (de zaterdagnacht noem ik dat maar) staat ie in het Zuiden. Saturnus is een van de reuzenplaneten uit onze zonnestelsel en met een verrekijker schijnen zelfs de beroemde ringen te zien te zijn. Dat lijkt mijzelf toch wel bijzonder !

De manen zijn met een verrekijker helaas niet te zien (zelfs de grootsten niet), daarvoor is echt een telescoop nodig. En dat instrument noemde ik al in een vorig bericht en ik doel dan op amateur telescopen zoals ze ook wel te koop zijn in sommige gespecialiseerde fotografie winkels (en niet de gigantische telescopen zoals sterrenwachten die hebben).

Voor dit voorval is de tijd ook wat gunstiger, niet al te laat na middernacht op zaterdag. Visueel natuurlijk wel wat minder spectaculair dan een maansverduistering maar houdt dan in gedachten dat dit hemellichaam veel, veel verder weg staat dan de maan en dat ie nu relatief dicht bij de Aarde staat. Min of meer een buitenkansje dus :)

Zie
http://hemel.waarnemen.com/astrokal/februari.html
en scroll naar beneden tot 24 februari.

1 opmerking:

Anoniem zei

Fijne blog zeg...nuttig!