donderdag 20 maart 2008


BEUK ALS HEG DEEL 1


Op dezelfde dag dat ik het Korstmos op de stoeprand van het Sint Luciaplein heb gefotografeerd heb ik ook closeup foto's gemaakt van de Beuk struikjes die als een klein heggetje rondom het pleintje staan.

Welk soort Beuk het is weet ik nog niet, misschien later als ie weer bladeren heeft of gaat bloeien. Ik heb begrepen dat je in principe van iedere soort Beuk een heg kan maken en dat het vooral een kwestie van snoeien is om ze lekker dicht te maken, steeds maar weer terugsnoeien en dan groeien de takken op den duur naar binnen toe en dan krijg je kronkelige stucturen zoals op bovenstaande foto. Het snoei principe doet me haast denken aan technieken waarmee ook bonzai boompjes door extreem snoeien in een bepaalde vorm gedwongen worden.

Tot voor kort heb ik altijd gedacht dat dergelijke heggen gewoon (zoals de naam ook doet vermoeden) Haagbeuk heten maar het schijnt dat dat gewoon een soort Beuk is en in principe gewoon een boom en geen struik / heester.


Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Haagbeuk

Desondanks worden Haagbeuken en zoals gezegd ook anders Beuk soorten ook wel gebruikt om er heggen van te maken. Enigszins verwarrend dus. In ieder geval heeft de Beuk heg hier de hele winter nog dooie bladeren aan de struiken gehad, die zijn er pas de laatste weken aan het afvallen, op de foto hierboven zijn er nog een paar te zien. En tegelijkertijd is ie al knoppen aan het vormen, aan de onderkant van de foto te zien maar nog beter op de volgende foto.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De haagbeuk heeft inderdaad gewoon een boomvorm normaal en wordt voor hagen (heggen) gebruikt omddat hij zoveel vertakt. Ze worden veel als lanen geplant omdat ze relatief niet zo groot worden (ca. 6 m) en vrij langzaam groeien. De straat waar mijn ouders wonen (buiten Den Bosch) is zo´n laan, dus ik ken ze goed. De vertakking is zoals gezegd groot en doet wat aan een bezem denken. Je kunt hem dan ook in de winter gemakkelijk herkennen

Anoniem zei

Maar er zijn toch ook wel lanen met beuken, vaak op landgoederen waar dan blijkbaar andere Beuken soorten staan, o.a. in Vught, al kan ik niet precies zeggen waar ?

Ikzelf ken vooral Beukenlanen op landgoederen rondom Bergen op Zoom en daar zijn het toch zeker bomen van meer dan 10 meter hoog.