zaterdag 15 maart 2008


KORSTMOSSEN WEETJES

Korstmossen lijken op het eerste gezicht plantaardige organismes maar het is een symbiose tussen 2 andere organismes, te weten een schimmel en een groenwier of blauwalg. Van nog niet alle soorten is bekend wat het voordeel voor 1 van de 2 is in de symbiose. Wel dat ze zonder de andere geen tot zeer weinig overlevingskans hebben. Het zijn de algen die voor de fotosynthese zorgen.

De term Korstmos heeft in wetenschappelijke zin meer te maken met de leefwijze dan met hun uiterlijk dat niet altijd perse korstachtig is, zo zijn er ook Paddestoelen soorten die met algen samenleven en onder de Korstmossen ingedeeld worden. Ook zijn er Korstmos soorten die blaadjes hebben of daar sterk op gelijken.

Korstmossen zijn zeer trage groeiers, soms maar 0,1 millimeter per jaar dus je kunt wel nagaan hoe oud sommige exemplaren dan zijn :)

Veel soorten groeien op steen en hebben dus weinig concurrentie van planten met wortels maar desondanks floreren ze in de winter het beste.

Hun voeding halen ze voor een groot deel uit stof in de lucht, en dat maakte ze ook extra gevoelig voor luchtverontreiniging maar dan niet voor CO2 maar voor SO2 (Zwaveldioxide, het over bekende rotte eieren luchtje :)). Door teveel SO2 in de lucht kunnen ze sterven. Die SO2 komt in de lucht via verbranding van kolen in kolencenrales. Ook zijn er soorten Korstmossen die zeer gevoelig zijn voor Ammoniak in de lucht die weer vrijkomt door organische bemesting in de landbouw.

Ze kunnen ook lange periodes van extreme droogte doorstaan, ze kunnen jarenlang overleven in een soort rustfase.

Het is zelfs zo dat ze 2 weken in een vacuum kunnen overleven en ook extreem sterk ultraviolete straling van het heelal kunnen weerstaan.

Geen opmerkingen: