vrijdag 16 mei 2008


NATUURLIJK BIOTOOP REIGER


Een Reiger, een Blauwe Reiger om precies te zijn, in het wild, zoals je ze weinig meer ziet de laatste decennia.

Veel exemplaren hebben een meer urbane omgeving gekozen en richten zich op mensen. Hun favoriete manier van foerageren is het leeg vissen van vijvertjes in achtertuinen van steden geworden.

In Amsterdam is het al jarenlang helemaal gortig geworden, daar scharrelen ze hun kostje bij elkaar door bij toeristen te bedelen om restanten van kroketten enzo en er zijn zelfs mensen die ze in parken voederen met rauwe kippepootjes :) Veel Reigers in de stad zijn specialisten geworden met een specifieke voorkeur voor bepaald mensen-eten.

In 2006 is over dat laatste zelfs een uur durende TV documentaire gemaakt onder de titel Schoffies. Regisseur is Marc van Fucht.

Meer over die documentaire is te lezen op:
en
en op
is er ook een trailer van te zien.

Bauwe Reiger = Ardea Cinerea

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze reiger staat dus aan een slootje in een wijk van Schagen. In onze wijk barst het van deze toch tamelijk brede slootjes en daar staan vaak reigers te vissen.
Een mooi gezicht, een doostil staande reiger die tijden en tijden geduldig staat te wachten en loeren. Je ziet ze ook weleens op de daken van de huizen hier midden in de wijk, inderdaad, op zoek naar een vijvertje :)
Als je van Schagen naar Alkmaar rijdt met de auto, rijd je tussen de weilanden met ook vele slootjes en daar staan gelukkig ook nog steeds vaak reigers. Ik weet nog van de vroegere route tussen Wieringerwerf en Alkmaar dat daar ergens een reigerkolonie zat die je vanaf de weg kon zien. Een maf gezicht, want reigers nestelen hoog in de boom en dat is een vreemd gezicht, een hele grote groep nogal grote vogels hoog in de boom op het nest. Ik ben er lang niet meer langs geweest dus ik weet niet of ze er nog zitten, maar ik denk het wel, want ze zaten er toen ook jaar in jaar uit.
Eerder dit jaar wandelde ik met een collega langs de buitenkant van Schagen en toen zagen we ook een reiger in een slootje staan. Hij had net een kikker gevangen, maar hij schrok zó van ons, dat hij het beestje van schrik liet vallen, tot grote vreugde van mijn collega, die een groot kikkerfan is...
Een aantal jaren geleden leek het wel of je minder blauwe reigers zag, maar nu zie je ze toch wel weer vrij vaak.
Een klein zijspoor : vogels die hier tegenwoordig ook regelmatig te zien zijn en wat vroeger echt een zeldzaamheid was zijn aalscholvers.
Heel herkenbaar aan hun vlucht en uiterlijk zie je ze tegenwoordig veel op lantaarnpalen zitten.

Anoniem zei

Hoi An (en uiteraard ook anderen),

Ik sympathiseer met die collega van je, ik ben voor Kikkers en anti "mensenreigers" :)

En die Reigerkolonies ken ikzelf ook nog van vroeger, die zaten daar met tientallen tegengelijk (het woord kolonie is niet voor niks) in hoge Beukenbomen op het Heesterlust landgoed op Schuddebeurs op Schouwen Duiveland. (Ik vermoed zo dat ze er nog steeds zitten.)

Toen al (70er jaren) werden die Reigers lui en vonden ze visjes en kikkers vangen in de "vaart" langs de Schouwse Dijk te omslachtig.
Onze eigen vijver vonden ze te lastig, te diep en stijle wanden (en bovendien was het in een zijstuk van de tuin waar onze forse kater graag rondhing, misschien scheelde dat ook nog wat) maar in de veel keuriger en mooier vijver van de over-overburen (slager Quist) was het wel schering en inslag. Die vijver hadden ze in een mum van tijd leeg en het volgende doel werd toen de ringgracht rondom de kerk waarin heel veel grote Karpers en Goudvissen zaten en die lustten ze ook maar al te graag.

In diezelfde tijd zette de gemeente een Zwarte Zwanen paartje in de gracht en op het kerpleintje uit, en vervolgens was er een bewoner van die kerkring die aanbood er ook Ganzen van zichzelf bij te zetten. In het begin was het ruzie tussen die Zwanen en Ganzen, maar na verloop van tijd was er een verdrag en territorium verdeling. Ganzen zijn zeer waakzaam en territoriumzuchtig en het sterke verhaal van ons Ome Piet die als boer altijd als eerst van het dorp wakker was luidde dat ie daar een keer in de vroege ochtend een Ganzenpaardje zag dat een daar vissende Reiger attakeerde en die bij de hals grepen met hun bek en em letterlijk verdronken door zijn kop (van de Reiger dus) lange tijde onder water te houden. Ik vind het een nogal sterk verhaal (eens navragen als ik Ome Piet weer eens spreek), want ik kan het me haast niet voorstellen. Ganzen hebben wel een enorme territoriumzucht maar voedselconcurrenten van Reigers en vice versa zijn het zeker niet.

Terugkomend op die Reigerkolonie in die hoge Beukenbomen, ik heb er menig maal onder gestaan. Je hoort een enorm gekruis van de jongen en het is ook echt oppassen dat je niet op je hoofd gescheten wordt. En onder de nesten lag een enorme laag poep, echt ontzettend veel en dat deed me toen denken aan de poeplagen van Fregatvogels op de noordkusten van Zuid Amerika (die ik op TV had gezien) (Overigens zijn het ook die Fregatvogels die op stranden in Zuid Amerika die pas uitgekomen Zeeschildpadjes eten als ze net uit het ei kruipend wat verstrooid de vloedlijn van de ksut proberen te bereiken. Van die poep van Fregatvogels werd vroeger mest gemaakt, de beroemde Lugano mest.

Anoniem zei

Hoi An,

Kom maar op met een foto van een Aalscholver (op een lantaarnpaal eventueel). Die vogels heb ik nooit in het wild gezien, vroeger wel eens in parken ofzo.

Maar ze schijnen in NL ook in opmars te zijn. Vooral bij jou in de buurt in Noord Holland.

Bij de webcam over broedende Lepelaars, ook alweer vlak bij jou in de buurt, staat ook een ouder filmpje waar Aalscholver afkomt op oude (dus lege) Lepelaarsnesten om de takken te jatten / recyclen voor hun eigen nest.

Ik haal (op TV :) ook altijd twee grote Zeevogels door elkaar, Aalacholvers en Jan van Genten. (of die laatsten ook (nog) in Nederland voorkomen weet ik niet maar die heb ik vroeger (in 1977) een keer in het wild gezien. Dat was in Cornwall Engeland toen we met een groep toeristen in een grote roeiboot op zee ondewerg waren naar het eiland van Saint Michael.

Die scheerden met een klein groepje over onze hoofden, niet omdat ze jongen wilden beschermen maar meer voor de lol of "toeristen pesten :)" en dat was ook flink indrukwekkend. Net zoiets als jij omschreef als er een boze mannetjes Zwaan achter je aan zit. Jan van Genten zijn zeker net zo groot als Aalscholvers en Zwanen.