woensdag 14 mei 2008


WILGENKATJES


Een beetje mediterraan aandoende foto (vanwege de felle kleuren en de slagschaduwen) maar toch ook echt gistermiddag 13 mei gemaakt bij zeer fel zonlicht.

In dezelfde hoek van de tuin waar ook dat Lievevrouwebedstro staat.

Het is een tegen de achtergevel hangende tak van een Wilgenstruik die daar al jaren staat. Hij groeit enorm en staat pal voor een raam van een klein bijkamertje. Een paar jaar geleden is ie daarom nog flink teruggesnoeid en de takken die er toen afgehaald werden en in de tuin bleven liggen begonnen toen, zelfs zonder dat ze wortels in de grond hadden, weer spontaan uit te lopen. En na een paar jaar sinds het snoeien is de struik weer net zo groot als voorheen, zo'n twee-en-een-halve meter hoog. Dat bewijst allemaal wel hoe taai en sterk Wilgen zijn.

Wilgen zijn bomen of struiken en er bestaan heel veel soorten van en authentiek in Nederland minstens 10 soorten waarvan er een aantal ook geknot worden.
Ze zijn tweeslachtig wat wil zeggen dat er zowel vrouwelijke als mannelijke Katjes aan komen.

Qua soort vind ik ze zelf moeilijk te onderscheiden dus ik weet niet welke soort er in mijn tuin staat: Schietwilg, Waterwilg, Boswilg of ....... ?

De Wilgensoorten waar ik het eerder over had op de blog, de Krulwilg en de Treurwilg zijn exotisch van oorsprong, die komen uit Azie.

Geen opmerkingen: