zondag 18 mei 2008


FUUT MET 2 JONGEN


We hadden al een foto van een Futennest en een Fuut in zijn eentje, hierbij eentje met 2 jongen die al vrij groot zijn.

An heeft ze vanochtend gefotografeerd in een slootje in de wijk Muggenburg in Schagen.

De jongen zijn intussen te groot om op de rug van een ouder mee te liften maar An had nog wel gezien dat ze het nog proberen, maar het is tijd om zelf te gaan zwemmen, wat ze vast allang konden denk ik.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Het slootje bood weinig ontsnappingsmogelijkheden (het enige wat ze konden doen wat af en toe onderduiken),dus ik kon een paar foto's maken.
Ik heb niet al teveel achter ze aangezeten, dat vond ik weer zonde.
Hier kun je goed zien hoe die gestreepte koppies opvallen van de twee kleintjes. En ook, koppies vooruit,de vaart erin, hoe ze eigenlijk op weg zijn zo snel mogelijk weg te komen :)
Dat klimmen op die rug zouden ze blijkbaar nog best graag willen, maar passen doet het niet meer echt.

Anoniem zei

Hoi An en anderen,

Ik denk toch dat een andere ontsnappingsmogelijkheid wegvliegen zou zijn geweest want het zijn immers vogels, maar nu ik het zeg: ik heb ze zelf ook nooit zien vliegen.

En wat betreft die streepjes op de kop van de jongen dat zal wel het begin / de aanzet zijn tot de kuif die de volwassen exemplaren krijgen, ze heten immers ook wel Kuiffuten.

Anoniem zei

Terugkomend op die kuif, die valt amper op omdat ie vrijwel altijd plat op hun kop ligt. Misschien dat ze em alleen rechtop zetten bij het baltsgedrag en dat heb ik zelf nooit gezien. En gezien hun bijnaam Kuiffuut neem ik ook aan dat zowel de vrouwtjes als de mannetjes zo'n kuif hebben.

Anoniem zei

De kuif wordt inderdaad gebruikt bij baltsgedrag, maar ook bij boosheid heb ik het wel gezien. de streepjes op die koppies van de kleintjes zijn denk ik niet de aanzet tot de kuif, want het zit zelfs op de hals, en het is meer dat malle wat je ook bij meerkoeten ziet : de koppies van de jongen zijn heel anders dan de volwassenen.
Wat dat vliegen betreft : een fuut kán wel vliegen, maar doet het niet veel. Het zijn dan meestal kleine stukjes vlak boven het water. De vleugels van de fuut zijn in verhouding eigenlijk te klein om grote stukken te kunnen vliegen. Maar, áls ze hadden gewild, dan hadden ze het nog niet gekund, daar zijn ze nog te klein voor ; de veren zijn nog niet zo ver.