zaterdag 14 juni 2008


JONGE KOOLZAAD PLANT


Doordat ik het zojuist naar aanleiding van een mij onbekende plant aan de Buitendijk (via REACTIES) had over de verwantschap van die plant met diverse voedselgewas planten en ook Koolzaad noemde als verwante plant, schoot me ineens te binnen dat ik ook nog een foto van een plant van bijna een maand geleden op voorraad had van Koolzaad maar dan in een hoedanigheid zoals weinig mensen em zullen kennen. Jong en met grote bladeren onderaan.

Iedereen kent em wel als een vrij ijle hoge plant en zo ziet ie er inderdaad uit als ie volwassen is, zie de bovenste foto op http://wilde-planten.nl/koolzaad.htm.

Het heet zo'n beetje een verwilderd cultuurgewas te zijn en eigenlijk een kruisung / bastaard van diverse Koolsoorten en Raap, zo wordt door diverse infobronnen beweerd, terwijl ik altijd dacht dat (Knol-)Raap an sich al een Koolsoort was.

In het recentelijker verleden werd ie als cultuurgewas voornamelijk op grotere schaal gekweekt vanwege het zaad waar olie uit geperst werd (Raapolie).

Imkers plaatsten ook graag hun bijenvolken in of nabij Koolzaad velden (misschien nog steeds wel ?). De honing ervan vond ik nooit de beste honing want die honing versuikert vrij snel.

"In het wild" zie je deze plant in verwilderde vorm op heel veel plaatsen, ook in grote getalen langs bermen van autosnelwegen en spoorwegen.

Als cultuurgewas wordt ie nog steeds op akkers verbouwd, ook nu weer vanwege de olie die er uit geperst kan worden maar nu met een ander doel; bio brandstof (voor o.a. auto's). Er zijn zelfs al politieke discussies gaan over de vraag of op de plant transgene technieken mogen worden toegepast om de plant minder gevoelig te maken voor ziektes en om een grotere opbrengst te bewerkstelligen.

Of over transgene technieken (in het algemeen) op Europees niveau al afspraken zijn weet ik niet maar de verantwoordelijke Belgische (of Vlaamse ?) minister heeft zich een tijdje geleden al TEGEN uitgesproken.

Deze materie is niet zozeer gerelateerd aan Koolzaad, het geldt evenzeer voor meer planten, waaronder ook Mais maar door het item op de Belgische TV kwam deze associatie bij me bovendrijven :)

Geen opmerkingen: