dinsdag 15 juli 2008


ORANJE ZANDOOGJE # 1


Omdat ik dus op pad was met die bevriende Vlinderleifhebber en ik ook al in het voorgaande bericht een Vlinder soort noemde letten we daar dus extra op. Bij het parkeerterrein van Staatsbosbeheer vanaf waar je het oude spoordijkje van het vroegere Halvezolenlijnt op junt lopen zagen we deze Vlinder soort heel veel rondvliegen.

Het parkeerterreintje ligt pal tegenover het zijweggetje van de Deutersestraat dat de Honderdmorgensedijk heet en er annu nu niet meer als dijk uitziet maar gewoon een weggetje door de graslanden in de Vughtse Gement waar ook 2 Eendenkooien zijn.

Vlinders fotograferen valt niet mee merkte ik want ze vliegen al dartelend alle kanten op en zie daar maar eens een foto van te maken. Gaan ze op een plant zitten dan klappen ze hun vleugels tegen elkaar dicht en die vleugels zijn aan de onderkant (buitenkant zo je wilt) meestal veel minder fraai getekend en soms dermate dat je de soort er niet eens aan kunt herkennen.

Doen ze zittend op een plant hun vleugels WEL open en je wilt wat dichterbij komen voor een foto dan schrikken ze vaak weer en vliegen weg. Enig geduld is dus wel nodig maar dit exemplaar was redelijk medewerkzaam :)

Het is dus het Oranje Zandoogje dat vrij algemeen voorkomt in ruige graslanden op zandgrond.

Oranje Zandoogje = Pyronia Tithonus.

Geen opmerkingen: